En av Socialdemokraternas valstugor, Stefan Löfven. Socialdemokraternas logo.
Socialdemokraterna är Sveriges största parti. Den nionde september försöker de att vinna valet för att behålla makten i Sverige. - Foto: Johan Nilsson/Pontus Lundahl/TT/Socialdemokraterna

Det här står Socialdemokraterna för

Socialdemokraterna är Sveriges allra största parti. Och mellan åren 1932-1988 fick paritet aldrig mindre än 40 procent av rösterna. Men på senare år har antalet röster minskat. Funderar du på att rösta på S? Här är allt du behöver veta.


Stefan Löfven och Socialdemokraterna, eller Sveriges socialdemokratiska arbetareparti som de egentligen heter, går till val för att behålla makten nu den nionde september. Funderar du på att rösta på S? Då behöver du veta det här.

Historia

Socialdemokraterna grundades den 23 april 1889 men grunden sägs ha lagts redan den 6 november 1881 när August Palm höll talet "Hvad vilja socialdemokraterna". Bakom själva bildandet av Socialdemokraterna stod dock fackföreningar, sjuk- och begravningskassor samt olika socialistiska föreningar. I början kämpade S för bland annat åtta timmars arbetsdag samt allmän och lika rösträtt. 

Även idag säger Socialdemokraterna att de kämpar för att inkludera alla och arbeta för ett rättvist samhälle. Och det gör de utifrån frågor som rör samhället i stort. 

Valfrågor

Socialdemokraterna har en önskan om att vara ett regeringsparti, det vill säga de vill vara det partiet som har störst makt. Därför tar de ett helhetsgrepp om politiken snarare än några enstaka frågor. Men de har några frågor som ligger dem lite extra varmt om hjärtat. Nedan hittar du samtliga. 

En familjevecka

Tycker du att det är viktigt att spendera mycket tid med din familj? Då kanske Socialdemokraterna är något för dig, de vill nämligen införa en familjevecka som innebär att du får vara lite extra ledig med din partner och dina barn.

"En röst på Socialdemokraterna är en röst för ett starkare samhälle, där du som förälder både kan jobba heltid och ha barn – utan att behöva slå knut på dig själv eller gå ner i arbetstid."

Kultur och kreativitet

Socialdemokraterna vill även att Sverige ska satsa på kultur och kreativitet. På deras hemsida går det att läsa följande.

"Socialdemokraterna föreslår:  Fri entré till regionala museer.  Fri entré till statliga museer blev en stor publiksuccé. Nu vill vi utvidga reformen till fler museer i hela landet. Fler mötesplatser som är fredade från kommersiella intressen.  Vi vill fördubbla stödet till allmänna samlingslokaler och mötesplatser. Ökade resurser till regionala och lokala kulturverksamheter.  Oavsett var i landet du bor ska du ha tillgång till konst och kultur av hög kvalitet"

Hållbart arbetsliv

Är ditt arbetsliv viktigt för dig? Känner du att det är hållbart? Enligt Socialdemokraterna är det inte det i alla sektorer.

"Socialdemokraterna går till val på det största trygghetsprogrammet i modern tid. En viktig del i detta handlar om att skapa ett tryggt och hållbart arbetsliv. För att motverka stress och psykisk ohälsa i arbetslivet vill vi skärpa kraven på arbetsgivare, inte minst i offentlig sektor." 

Försvaret

Jobbar du inom försvaret? Kanske anser du att Sveriges försvar borde vara starkare? Det tycker även S som vill stärka försvaret med 60 miljarder kronor.

"Inför den nya mandatperioden föreslår vi att försvaret stärks med 60 miljarder och antalet värnpliktiga ökar."

Högre skatter för rika

Tycker du att skattefördelningen borde vara fördelad på ett sätt där personer som tjänar mer ska betala mer i skatt? Då borde du rösta på Socialdemokraterna som vill få till en större fördelning där låginkomsttagare betalar mindre. 

"Det är inte mer än rimligt att bankerna och de som tjänar allra mest bidrar mer för att trygga välfärden och rusta samhället."

Skolan

Är skolan viktig för dig? För Socialdemokraterna är det de. S vill nämligen förbättra skolan på tre olika sätt, vilka är följande.

1.  Inga elever ska hållas tillbaka i skolan

"Vårt mål är att skapa en skola där inte en enda elev lämnas efter – men inte heller hålls tillbaka."

2. Fler vuxna i skolan

"Varje elev ska få en trygg skolgång och mötas av riktigt bra lärare med höga förväntningar. För oss är det långt mycket viktigare än skattesänkningar för de som redan har mest."

3. Framtidens fritids för lärande och rörelse

"Det behövs mer tid för lärande under skoldagen, men också på fritidshem. Läsande, rörelse och lärande ska stimuleras och möjligheterna till läxhjälp, extrastöd och elevhälsa öka"

Höjda straff för våldtäkter

Socialdemokraterna vill öka straffen för våldtäkter. De menar att det är denna vägen som Sverige måste gå för att få ett starkt och tryggt samhälle.

"För att Sverige ska vara ett starkt och tryggt samhälle måste mäns våld mot kvinnor upphöra. Socialdemokraterna vill höja straffet för våldtäkt och vidta nya åtgärder för att fler sexualbrott ska leda till fällande domar."

Stärkt stöd för barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar

Socialdemokraterna har även riktat in sig mot att stärka stödet för barn med funktionsnedsättningar i skolan. Detta för att alla har rätt till en trygg och bra skolgång.

"Vi ska ha en skola där alla ungar får tillräckliga kunskaper för att klara sig genom livet, där rätt stöd sätts in i rätt tid och där varje elev får en trygg skolgång och möts av lärare med höga förväntningar – oavsett vilka förutsättningar man föds med."

Nyheter24 har tidigare skrivit om Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Är du intresserad att veta mer om vår nuvarande statsminister så kan du läsa om honom här

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du rösta på S?
Tack för din röst!