Nu minskar stödet för SD.
En ny mätning visar att stödet för SD minskat. - Foto: Foto: Johan Nilsson / TT (Montage)

Nya mätningen: Stödet för Sverigedemokraterna minskar

En ny mätning från DN/Ipsos visar att Sverigedemokraternas stöd minskar. De har haft en uppåtgående trend som nu visar sig vända.


Förra veckan gjordes en mätning av DN/Ipsos som visar att stödet för Sverigedemokraterna verkar ha minskat. I mätningen syns att SD:s siffror gått ner med hela 3 procentenheter – från 19,3 procent till 16,3 procent, skriver DN.

Kristdemokraterna fortsätter däremot att öka och förutspås nu ha hela 6,3 procent av väljarstödet, vilket är det högsta sedan riksdagsvalet 2006.

Ett parti som det däremot inte går lika bra för är Moderaterna. Deras siffror har sjunkit under de fyra senaste mätningarna. I nuläget ligger partiets siffror på 16,9 procent, och sedan januari i år har en tredjedel av stödet för Moderaterna försvunnit, skriver DN.

Stödet för Sverigedemokraterna minskar enligt ny undersökning. Bildkälla: TT/Johan Nilsson

Två partier som har stadiga siffror är Liberalerna (5,9) och Centerpartiet (9,6). Under de senaste veckorna har mätningarna visat att de har samma stöd som tidigare. 

För den tredje mätningen i rad har Socialdemokraterna vänt en tidigare nedgång. De har ökat till 26,5 procent av valstödet, vilket är deras högsta resultat sedan mars i år.

Miljöpartiet verkar ha tappat lite av väljarstödet och ligger nu på 5,0 procent. 

Vänsterpartiet däremot fortsätter med sitt högsta väljarstöd sedan augusti 2004 med hela 10,7 procent, skriver DN

Det här betyder att den borgerliga alliansen faktiskt kommit ikapp de rödgröna. Senaste undersökningen visar på att rödgröna tar täten med 42,2 mot alliansens 38,7.

Har du koll på hur man röstar i riksdagsvalet? Nyheter24 har tidigare skrivit om hur man går till väga för att lägga sin röst. Här kan du läsa mer om hur man gör. 

Nu är det mindre än en vecka kvar till valet. Vem vill du se som Sveriges nästa statsminister? Här kan du rösta på just din favorit!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska du rösta?
Tack för din röst!
Nästa artikel
Testar
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.