Stefan Jakobsson, Rosenbad.
1 av 2
SD-toppen Stefan Jakobsson har sedan tidigare dragit tillbaka sin kandidatur. - Foto: TT/Vilhelm Stokstad/Thommy Tengborg
2 av 2

SD-toppen Stefan Jakobsson ville "rigga" regeringskansliet

SD-toppen Stefan Jakobsson har sedan tidigare dragit tillbaka sin kandidatur till riksdagen. Men nu kommer nya uppgifter om att Jakobsson velat "rigga" regeringskansliet genom att "plocka bort" personer som motarbetar SD.


Sverigedemokraterna har haft en önskan om att bli Sveriges största parti, om de kommer att lyckas får vi veta på söndag. Men nu har de drabbats av ett bakslag i kampen om röster. SD-toppen Stefan Jakobsson ska nämligen velat rigga regeringskansliet.

Det är Aftonbladet som kommit över ett inspelat samtal mellan Jakobsson och en annan medarbetare hos Sverigedemokraterna, när de sitter och diskuterar regeringskansliet. Under samtalet säger Jakobsson att han vill "plocka bort" tjänstemän från regeringskansliet och att han vet en person som kan göra det åt honom.

– I det här fallet så kan personen rigga upp hela riksdagshuset. Plocka bort de tjänstemännen som motarbetar oss. Sätta rätt person på rätt plats. Ifall vi skulle hamna i regeringen, säger Jakobsson till en medarbetare.

Medarbetaren påpekar i samtalet med Jakobsson att han inte kan förutsätta att personer kommer att motarbeta Sverigedemokraterna. Men enligt Jakobsson så är han redan säker på att personer kommer att passivt motarbeta SD, skriver Aftonbladet.

Personen som kan "rigga" regeringskansliet ska enligt Jakobsson i samtalet även vara inbokad på ett möte med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

– Nu har jag äntligen fått ihop ett möte mellan honom och Jimmie, säger Jakobsson i inspelningen.

Stefan Jakobsson menar själv att det inte fanns något allvarligt i samtalet utan att det istället handlade om att det fanns en oro för att SD skulle vara regeringsdugliga. 

– Detta är ett informellt fikasamtal som bygger på när vi fått riktigt högt i någon opinionsundersökning och det fanns en oro om vi var regeringsdugliga. Inget allvarligt menat, skriver Jakobsson i ett sms till Aftonbladet.

Stefan Jakobsson har sedan tidigare dragit tillbaka sin kandidatur till riksdagen men sitter fortfarande kvar i Sverigedemokraternas partistyrelse och medlemsutskott.

Ministrar rasar

Flera ministrar har gått ut och fördömt Jakobssons plan att "rigga" regeringskansliet genom att "plocka bort" tjänstemän som motarbetade SD.

En av kritikerna är civilminister Ardalan Shekarabi (S) som menar att Sverigedemokraternas inställning utgör ett hot mot demokratin.

Ardalan Shekarabi skriver om händelsen på twitter. Bildkälla: Twitter/Ardalan Shekarabi.

Även arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) är kritisk till SD-toppens uttalande som hon menar är både obehagligt och mycket farligt.

Ylva Johansson är kritisk till SD på Twitter. Bildkälla: Twitter/Ylva Johansson.

Valet närmar sig och på söndag är det dags att gå till vallokalerna för att rösta. Har du fortfarande inte bestämt dig för vad du vill rösta på? Då kanske den senaste mätningen i alla fall kan ge dig en större förståelse vart andra kommer att lägga sina röster. Här kan du se mätningen

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Röster du rött eller blått?
Tack för din röst!