En hand som tar en valsedel. Röstbås. En fundersam kvinna.
Vill du inte att en enda person ska se vad du röstar på, kan det bli svårt. - Foto: Hanna Franzén / JANERIK HENRIKSSON / TT / Pixabay

Därför kan alla se vilka valsedlar du tar

Att rösta i ett riksdagsval är helt anonymt. Man ska aldrig känna sig tvungen att behöva säga till någon vad man röstat. Men varför ligger då alla valsedlar helt öppet, så alla runt omkring kan se vilka valsedlar du tar med dig in i röstbåset?


Det är nog få som missat att det på söndag är dags för riksdagsvalet. Men hur hemlig är man egentligen när man röstar?

Anonymt?

Eftersom ingen ska behöva få reda på vad du röstar på finns de så kallade röstbåsen. Men det är något som är lite vajsing med vägen dit, nämligen ligger alla valsedlar helt öppet. 

Kanske inte något konstigt med det egentligen. Men när man ska ta valsedlar och invänta sin tur för att få kliva in i ett röstbås så är det fler som väntar, inte bara en själv. Så om man inte vill att någon ska veta vad just en själv röstar på, behöver man ta flera valsedlar för att vilseleda de runt omkring sig.

Det känns ju lite märkligt att man ska behöva ta flera valsedlar bara för att inte dela med sig av vad man vill lägga sin röst på?

Egentligen, om det nu är så anonymt, varför är inte valsedlarna inne i röstbåset?

Nyheter24 har pratat med Jenny Stad som är pressekreterare på Valmyndigheten, som berättar att det faktiskt finns en anledning till att valsedlarna är framme.

En av anledningarna till att valsedlarna ligger synliga är för att röstmottagarna ansvarar för att hålla ordning bland valsedlarna, och se till att vissa valsedlar alltid finns i röstningslokalen.

– Dels också för att partierna själva ska kunna lägga ut och fylla på med sina namnvalsedlar, alltså valsedlar med kandidater, säger Jenny Stad till Nyheter24.

Vallagen

Men själva röstningen, alltså när du väljer vilket parti just nu vill lägga din röst på, görs helt i hemlighet bakom valskärmen när du lägger ner valsedeln i valkuvertet. 

Hon fortsätter:

– Så står det i vallagen.

Men vill man inte att andra väljare ska ana vad man röstar på så finns ett knep.

– Du kan skydda din valhemlighet genom att till exempel ta med dig flera olika partiers valsedlar in bakom skärmen, tipsar Jenny Stad.

Kan bli avskärmat

Men det finns ett förslag på ändringar i vallagen att det ska finnas en avskärmad plats där valsedlar kan läggas ut.

– Men om den nya lagen går i lås kommer den inte börja gälla förrän 1 januari 2019, vilket innebär att det i så fall blir efter höstens val, avslutar Jenny Stad. 

Så på söndag kommer man behöva ta flera valsedlar från olika partier och vilseleda de runt omkring en, om man inte vill att någon ska veta vad man ska rösta på.

Nyheter24 har tidigare skrivit om några saker du borde ha koll på om du ska rösta första gången. Ska du rösta första gången? Då kan du läsa mer om knepen här.

För att vara röstberättigad i riksdagsvalet på söndag behöver man vara över 18 år och svensk medborgare, som är eller har varit folkbokförd i Sverige. Är du osäker på hur du går till väga med själva röstningen, så har Nyheter24 tidigare skrivit några tips som kan hjälpa lite på traven.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska du rösta på söndag?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.