Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Se bilderna från starka manifestationen mot NMR i Ludvika

- 09/09/2018, 13:18 -

En demonstration behöver inte vara högljud – det visade de 40-tal personer som omringade Nordiska motståndsrörelsens valtält i en demonstration mot nazism och främlingsfientlighet, i tysthet.

Igår tog många Ludvikabor stark ställning mot NMR. I Ludvika centrum samlades 40-50 personer, hand i hand, i en ring runt NMR:s valtält. I en tyst protest tog de ställning mot nazism och främlingsfientlighet, uppger Sveriges Radio. En stark protest som mötts av hyllningar online. 

Något som var särskilt ovanligt är att en stor del av protesten ska ha varit spontan, på så sätt att människor som befann sig i centrum anslöt sig till ringen. 

I foton syns hur båda barn och vuxna håller händer i ring runt NMR-medlemmarna. På plats fanns även polis. 

Kajsa Olenius var med i manifestationen och säger till Sveriges Radio att de ville visa att de var fler på den goda sidan. Hon fortsätter:

– Det är flera unga som konverterar till dem i dag, och det tycker jag är fel.

Starkt stöd från Ludvikabor

I Facebook-gruppen We are Ludvika delas bilder från den tysta demonstrationen och stödet i kommentarsfältet är starkt. 

En ansvarig för Facebook-gruppen berättar för Nyheter24 att det inte fanns något tillstånd för någon demonstration. 

– Men när våra aktivister, tanterna med väskor och några från andra grupper och partier som inte håller med NMR, började bilda en ring så hakade folk snabbt på. 

Hon fortsätter:

– Allmänheten i Ludvika är superstarka och tycker verkligen illa om NMR.

Hon menar att det nog finns få ställen där så många faktiskt direkt sluter upp i spontana manifestationer och att det finns folk som är ute klockan sju på morgonen och sanerar stan från propaganda. 

– Eller de rakryggade som passerar de här mörka krafterna varje dag och ändå obevekligt tackar nej till samtal och information från dem, avslutar hon till Nyheter24.

Demonstranterna avvisades från plasten

– Jag visste att NMR skulle göra något på stan, men inte att det skulle vara motståndare i grupp där, säger Anna som var på plats under dagen. 

För Nyheter24 förklarar hon att det handlade om cirka 20-30 nazister som befann sig på platsen. Men hon säger att motdemonstranterna var många fler och menar att de vid ett tillfälle säkert var runt 100-200 på plats. 

–  De som stod i en ring var många, men även vanliga ”lokalbor” slöt upp och ställde upp, berättar hon. 

Enligt Anna var stämningen tryckt. Det var cirka fem personer från NMR som höll tal och senare sjöng en trubadur. 

– Jag pratade själv med personer där på plats och de uttryckte ”vrede” som de normalt aldrig känner. Jag var också väldigt arg. Att det finns folk som vill förstöra vår fina stad, säger hon till Nyheter24. 

Efter ett tag ska tumult ha brutit ut efter att NMR backade in i ringen av människor händer. Enligt Anna ska bråk ha utbrutit och polis ska ha anlänt till platsen för att bryta upp. 

– Både ilska och sorg kände jag. Det är hemskt att barn ska behöva se det här, säger Anna. 

– Poliser fick komma och avbryta bråket. De fick bland annat flytta på Per Öberg, säger Anna. 

NMR på plats hela september

 NMR har tillstånd att vara på platsen varje dag hela september ut. 

"Icke tillståndsgiven allmän sammankomst" bedömdes protesten att vara. För att undvika ordningsstörningar så avvisades demonstranterna från platsen, skriver SVT.

Demonstration mot nazism och främlingsfientlighet i Ludvika.
Tyst manifestation i Ludvika hand i hand runt NMR:s valtält. Bildkälla: Facebookgruppen We are Ludvika

En man misshandlades samma dag 

Under fredagen, samma dag, anhölls också en 30-åring misstänkt för hets mot folkgrupp och misshandel i Ludvika. Mannen hade både innan och efter misshandeln befunnit sig i NMR:s tält.

– Det vore nästan fånigt att säga att det inte finns någon koppling, säger Peter Persson som är vakthavande befäl i polisregion Bergslagen, till Aftonbladet.

Är du osäker på vad NMR står för och vill uppnå? Nyheter24 har tidigare skrivit om åtta saker du behöver veta om NMR, det kan du läsa mer om här.

Har du demonstrerat någon gång?