Lördag 25 Sep
Stockholm

SD:s passning till M: "Hoppas att Kristersson kliver upp ur sandlådan"

Mattias Karlsson, Ulf Kristersson.
Mattias Karlsson ger sin syn på valresultatet. Foto: Sverigedemokraterna / Stina Stjernkvist TT / Maja Suslin TT

Efter de inledande resultaten i SVT:s och TV4:s mätningar så ser både de rödgröna och Alliansen ut att kämpa om att bli största block. Nu sträcker SD:s gruppledare Mattias Karlsson ut en hand åt moderaternas partiledare.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Siffrorna från de första mätningarna har börjat rulla in och det ser ut att bli ett fruktansvärt jämt val. I TV4:s mätning av Valu, så skiljde det 0,9 procent mellan de två stora blocken med en liten fördel till de rödgröna. Lite senare på kvällen så presenterade SVT sin mätning och där skiljde det bara 0,2 procent och Alliansen som största block.

Ett annat parti som ännu ett val ser ut att gå som tåget är Sverigedemokraterna som i den första mätningen fick 16,3 procent, men i SVT:s hela 19,2 procent.

SVT:s undersökning visade även vart Sverigedemokraterna var starkast och att hela 11 procent av Socialdemokraternas väljare har valt att gå över till SD. Något som Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson inte var helt överraskad över.

"Inte helt överraskande"

– Nä det är väl inte helt överraskande att vi till exempel är starkare i grupper som vill ta emot färre flyktingar. Det följer väl dom trendlinjerna som vi har sett fram till valet, säger Karlsson till SVT.

Varför det har blivit som det blivit beror helt enkelt på att SD har blivit bättre, mer trovärdiga och proffsigare enligt Karlsson.

– Dels så tror jag att vi som parti har blivit mycket bättre, vi är mycket proffsigare idag och vi har lyckats bygga upp en trovärdighet. Man vet att vi är ett parti som säger det vi menar och menar det vi säger. Vilket vi nästan har varit ensamma om i svensk politik genom åren, säger Karlsson till SVT.

Karlsson fick även frågan hur han såg på resultatet och hu hans tankar gick i och med att de andra partierna tidigare sagt att de inte velat sammarbeta med SD.

– Jag hoppas att framförallt Ulf Kristersson kliver upp ur sandlådan och börjar prata med oss. Det är vad hans egna väljare vill. Det har funnits mätare bara de senaste veckorna som visar att tre fjärdedelar av moderaterna vill se ett samarbete med Sverigedemokraterna.

Läs även: Sverigedemokraterna: "Valundersökningarna underskattar oss"

VALRESULTATET 00:20

Vänsterpartiet: 7,9 procent

Socialdemokraterna: 28,4 procent

Miljöpartiet: 4,3 procent

Liberalerna: 5,5 procent

Centerpartiet: 8,6 procent

Kristdemokraterna: 6,4 procent

Moderaterna: 19,8 procent

Sverigedemokraterna: 17,6 procent

MANDATFÖRDELNING: 

Rödgröna144

Alliansen143

Sverigedemokraterna62


Borde Moderaterna samarbeta med SD?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela