Det är väldigt jämnt mellan de två blocken.
1 av 2
Det är väldigt jämnt mellan de två blocken. - Foto: Claudio Bresciani/Erik Simander/TT
Stefan Löfven, Gustav Fridolin, Jonas Sjöstedt
2 av 2
Det rödgröna blocket. - Foto: Christine Olsson TT

Utlandssvenskar kan avgöra valet – så brukar de rösta

Söndagens val var en riktig rysare, och på måndagsmorgonen hade de rödgröna 144 mandat och Alliansen 143. Men det finns fortfarande röster kvar att räkna – nämligen utlandsrösterna.


Det är som sagt näst intill otroligt jämnt mellan de två blocken.

Vid klockan 06 på måndagsmorgonen hade de rödgröna 40,6 procent, vilket innebär 144 mandat.  Alliansen har 40,3 procent, alltså 143 mandat. Sverigedemokraterna ligger på 62 mandat. I skrivande stund är 6 002 av 6 004 distrikt räknade. 

Men det är faktiskt inte över än. Än så länge finns två distrikt kvar att räkna, och dessutom ska alla utlandsröster räknas, som Nyheter24 tidigare rapporterat.

Så vad innebär det i praktiken? Jo, nu när det är så här jämt kan några få röster faktiskt göra skillnad. Det betyder alltså att vi kan behöva vänta till onsdag innan vi vet exakt hur valet slutar. 

Runt 30 procent av de svenskar som bor utomlands brukar rösta, vilket innebär att man kan räkna med ungefär 50 000 röster från utlandssvenskar, rapporterar Expressen.

Och de 50 000 rösterna kan faktiskt avgöra hur valet slutar – just nu skiljer det ungefär 30 000 röster mellan de två blocken, enligt Valmyndigheten.

Faktum är att utlandsröster faktiskt har avgjort ett val i Sverige tidigare. 1979 gjorde poströster att de borgerliga partierna vann över Olof Palme och Socialdemokraterna. 

Hur brukar utlandssvenskar rösta?

De utlandssvenskar som röstar tenderar att rösta borgerligt, visar en kartläggning i boken "Svenska utlandsröster" från SOM-institutet vid Göteborgs universitet. 

Förra valet röstade 52 000 av de då ungefär 160 000 utlandssvenskar som har rösträtt. 

Förra valet fick Socialdemokraterna 15 procent av rösterna av svenskära utomlands, medan Moderaterna fick hela 36 procent – och Alliansen totalt fick 54 procent. 

– Det finns betydande skillnader i valet av parti som kan knytas till varför man bosatt sig utomlands, var i världen man bor och hur länge man varit utlandsboende, säger Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap, skriver Som-institutet på sin hemsida

Förra valet fick Sverigedemokraterna sju procent av utlandsssvenskarna som röstade, alltså betydligt mindre än det slutgiltiga valresultatet.

Enligt Henrik Oscarsson var SD i valet 2014 populärt hos utlandssvenskar som låg utbildning och personer som sällan åker tillbaka till Sverige, som inte är stolt över att vara från Sverige och som inte tror att de någonsin kommer att flytta tillbaka.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Röstade du i riksdagsvalet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.