Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här blev Sverigedemokraterna störst

- 10/09/2018, 10:06

Valresultatet 2018 blev inte den succé Sverigedemokraterna hoppats på. Men det finns delar av landet där det gick riktigt bra för SD och Jimmie Åkesson.

Valresultatet 2018 håller på att bli allt klarare. Och det blev inte alls det succéval som Sverigedemokraten kanske hade hoppats på. 

SD hoppades på att bli största parti, men lyckades inte ens bli näst största – Sverigedemokraternas valresultat ser ut att landa på 17,6 procent. 

Störst i Skåne

Men det finns delar av landet där Sverigedemokraterna gjorde ett riktigt bra val – och inte helt oväntat är det i Skåne det största stödet finns. Faktum är att SD blev störst i 21 av 33 kommuner i Skåne

I Sjöbo fick SD hela 39,4 procent i riksdagsvalet – och därmed är Sjöbo den kommun där SD får bäst resultat i riksdagsvalet. 

I Bjuv utanför Helsingborg fick SD 38,7 och i Bromölla fick partiet 38,3 procent. 

När det gäller kommunvalet har det gått bäst för Sverigedemokraterna i skånska Hörby – 35,4 procent. 

Här gick det sämst för SD

Men på vissa håll i landet gick det inte alls speciellt bra för Sverigedemokraterna. I Umeå fick SD bara 8,6 procent.

I Stockholmsområdet gick det inte heller speciellt bra för SD – i Stockholms kommun fick partiet 9,8 procent och i Danderyd fick SD 10,3. 

På vissa håll blev kommunvalet för SD näst intill en katastrof, framför allt längst upp i norr. I Pajala fick SD bara 1,8 procent i kommunvalet – eller 65 stycken röster närmare bestämt.