En person tar valsedlar. Till höger en inringad skärmdump som påstår sig visa valfusk
Falska resultatet delas just nu. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Gammal opinionsmätning sprids – påstås visa valresultatet

Just nu delas en bild på Facebook som säger sig "bevisa" att valfusk förekommit. Men bilden visar en opinionsmätning från 2017.


Valet är över och valresultatet är så gott som klart. Socialdemokraterna blev valets största parti, och de rödgröna blev det största blocket. Samtidigt kommer det bli svårt för Alliansen att bilda en hållbar regering. Läs mer om vad som kan hända nu efter valet här

Men det är långt ifrån alla som är nöjda med resultatet. I flera stora Facebook-grupper med många SD-anhängare är missnöjet med valresultatet och Sverigedemokraternas uteblivna succésiffror stort, och som Nyheter24 tidigare skrivit om finns det även många teorier om valfusk i dessa grupper. 

En bild som just nu delas väldigt mycket i SD-vänliga grupper är denna:


Bilden menar alltså att Valmyndighetens hemsida val.se såg ut så här tidigt på söndagskvällen: 


De som delar bilder menar också att valresultatet ska ha ändrats efter att val.se haft driftproblem under valkvällen. 

Men bilden föreställer så klart inte alls en skärmdump från val.se. Grafiken och sättet att presentera information är inte i närheten av det Valmyndigheten använder sig av – dessutom ser siffrorna väldigt bekanta ut.

Det är nämligen en gammal opinionsundersökning – närmare bestämt Sentios mätning för augusti 2017, där Sverigedemokraterna fick 27,4 procent. Skärmdumpen är tagen från SD-vänliga sajten Avpixlat, eller Samhällsnytt som den heter nu för tiden. 

Så här ser det ut på bloggen "Petterssons" för drygt ett år sen. 

Och ja, jämför man med nilden på "rösträkningen" på bilden som delas på Facebook ser man tydligt att det är samma bild. Man kan till och med se att någon suddat ut partiloggorna för att det ska se mer trovärdigt ut. 


Mer om valfusk: 

Det har kommit in ett 20-tal anmälningar om "otillbörligt verkande vid röstning eller tagande av otillbörlig förmån vid röstning" gällande valet 2018 – ungefär hälften så många som inkom 2014. Det kan till exempel handla om att någon stulit eller gömt valsedlar i en vallokal.

Som Nyheter24 tidigare skrivit om har Sverigedemokraterna själva startat upp en Facebookgrupp med namnet Valfusk 2018, där många konspirationsteorier om valet delas. 

Partiledaren Jimmie Åkesson själv sa vid ett par tillfällen under valkvällen att Valmyndighetens hemsida utsatts för en "rysk påverkansattack", trots att det inte finns något som tyder på det. 

Läs mer om snacket om valfusk 2018 här!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du nöjd med valresultatet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.