Alliansen, Åkesson och Löfven. Montage.
Valets efterspel lär blir en rejäl rysare. - Foto: Stina Stjernkvist/Anders Wiklund/Claudio Bresciani/TT

Valet 2018: Det här kan hända nu

Valresultatet 2018 är så gott som färdigt. Och det kommer bli ganska många problem för den som blir Sveriges nästa statsminister.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Valresultatet 2018 är så gott som klart efter en riktigt tung nagelbitare. 

Socialdemokraterna blir överlägset största parti med knappt 29 procent av rösterna, och det är superjämnt mellan blocken. Men vad händer nu?

1. Stefan Löfven regerar vidare

De rödgröna blev största blocket – och Socialdemokraterna blev största parti. Men det kommer bli väldigt svårt för Stefan Löfven att behålla posten som statsminister. 

För att han ska kunna sitta kvar måste han övertala tillräckligt stor del av riksdagen att acceptera honom i ett statsministerval. Det blir svårt. 

Om han lyckas med det måste han förlita sig på att Alliansen går med på en ny slags decemberöverenskommelse och att de fyra borgerliga partierna lägger egna budgetar – med andra ord så som det sett ut senaste fyra åren. 

Men Alliansen lär knappast acceptera att "lägga" sig för de rödgröna igen. 

2. Ulf Kristersson blir statsminister i Allians-regering

Om Löfven blir avsatt eller väljer att avgå är scenen öppen för att Moderaternas Ulf Kristersson blir statsminister.

Och att tvinga Löfven att avgå är egentligen den lätta biten för Kristersson. Allt som krävs är att en majoritet av riksdagen röstar nej till Löfven som statsminister – något som ser sannolikt ut i nuläget. 

Men sen blir det svårare för Ulf, eftersom han i praktiken måste gå till SD och be om stöd inför varje viktig omröstning. Annars kommer alltid de rödgrönas förslag att vinna. Om rödgröna blocket dessutom skulle välja att lägga fram en gemensam budget måste Alliansen förhandla med SD inför varje budgetomröstning för att försäkra sig om att Åkessons ledamöter röstar på högerbudgeten. 

3. Ulf Kristersson blir statsminister i liten regering

Om Alliansen inte kan enas i hur man ska se på Sverigedemokraterna och agera mot Jimmie Åkesson kan Kristersson vilja bilda en liten regering. Den skulle kunna bestå av bara Moderaterna eller M/KD. Den regeringen skulle kunna strunta i Liberalernas och Centerpartiets åsikter om politik, men ändå få C och L:s godkännande i riksdagen. 

4. Nyval

Om inget av ovanstående lyckas, och om det blir tydligt att inget av blocken kan få stöd i riksdagen, så lär det utlysas nyval. Detta kommer dock ske först någon gång under hösten. 


VALRESULTAT 2018:

Vänsterpartiet: 7,9 procent

Socialdemokraterna: 28,4 procent

Miljöpartiet: 4,3 procent

Liberalerna: 5,5 procent

Centerpartiet: 8,6 procent

Kristdemokraterna: 6,4 procent

Moderaterna: 19,8 procent

Sverigedemokraterna: 17,6 procent

MANDATFÖRDELNING:

Rödgröna: 144 (40,6 procent)

Alliansen: 142 (40,3 procent)

SD: 63 (17,6 procent)

/
/
/
Tror du Löfven kan sitta kvar?
Tack för din röst!