Anders Ygeman tänker på en lista. Skog i en vit cirkel.
Anders Ygeman följer en matsedel. - Foto: Hanna Franzén/TT / Pixabay

Anders Ygeman – här är allt du behöver veta

Anders Ygeman är gruppledare för Socialdemokraterna. Han får med det ansvar för att leda och utveckla politiken och organisationen. Men vad vet vi mer om honom?


Socialdemokraternas Anders Ingvar Ygeman är föddes i Stockholm 17 juni år 1970. Ygeman var Sveriges inrikesminister från den 3 oktober till den 27 juli 2017. Men vad vet vi mer?

Familjefar i Stockholm

Ygeman är uppvuxen i Hagsätra och nu bosatt i Årsta, Stockholm, med sina två barn som han tillsammans med sin fru Elisabeth Brandt-Ygeman. Och som man kanske anat av det ovanliga efternamnet så är det faktiskt så att den pensionerade journalisten/chefsredaktören och författaren Ingvar Ygeman är Anders pappa.

Läshuvud

Efter universitetstiden köpte Anders Ygeman boken "Learn to read better and faster". Boken innehöll ett test i början för att man skulle kunna avgöra vilken nivå man låg på. När Ygeman gjorde testet visade det sig att han redan låg på högsta nivån i boken. 

– Då slängde jag boken och ägnade inte den en tanke mer, säger han till Expressen.

Han förklarar att han inte läser på något konstigt sätt, typ diagonalt eller så. Utan hans hemlighet är att läsa i olika hastigheter och att snabbt kunna välja vad som är viktigt i en text, men också faktiskt skippa det som inte känns mindre viktigt.

– Om jag har någon metod, så är det väl det, avslutar han. 

Gillar naturen

Ygeman tycker om att vara ute i skog och mark och äger även ett stormkök. Men något som inte tilltalade honom var lumpen. 

– Jag ryckte in, men ryckte snabbt ut, säger Ygeman till Expressen. 

Han fortsätter:

– Jag var väldigt ambivalent inför att göra värnplikten överhuvudtaget och inför att vara en del av en väpnad konflikt. 

Han låg inne i fem dagar, men efter permissionen på helgen bad han om vapenfri tjänst. Men Ygeman gick ingen vapenfri utbildningen. Det fanns nämligen ingen plats för honom, skriver Expressen.

Matschema

Istället för att fundera varje på vad man ska äta till middag har familjen Ygeman ett speciellt matschema hemma. Matsedeln är fyra veckors rullande och i beställningslistan finns även tandkräm, toalettpapper och andra hushållsartiklar. Men hur sjutton kommer de fram till vilka rätter som ska vara med i schemat?

– Ungefär en gång i halvåret tar vi ett snack i familjen om vilka rätter som ska ut och in på listan. 

För att toka till det så har de en gång i veckan en joker. Jokern är alltså en frysrätt som kan ersätta någon annan måltid.

– Till fredag-lördag handlar vi en gång i veckan, rolig mat, säger han till Expressen.

Det är då familjen passar på att prova nya maträtter för att se om något kanske ska in eller ut från fyra veckors-matsedeln.

Har en drömmiddag

Ygeman har en drömmiddag utan dess like. Gästerna som skulle vara med är:  Journalisten Susanne Ljung, före detta statsministern Olof Palme, artisten Joakim Thåström och den afroamerikanska medborgarkämpen Rosa Parks. Han skulle vilja bjuda dem till landet där kan vill servera grillat lamm, rödvin och bubbelvatten, skriver Expressen.

Är du nyfiken på någon annan politiker? Kanske Jan Björklund? Här kan du läsa mer om just honom.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vet du vem Anders Ygeman är?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.