Det här visste du förmodligen inte om Liberalernas partiledare Jan Björklund.
Den 9 september är det riksdagsval - Foto: Pixabay / Vilhelm Stokstad TT / Henrik Montgomery TT

Jan Björklund – militären som bytte uniformen mot kostym

Liberalernas Jan Björklund är den partiledaren som har suttit längst på jobbet av alla partiledare. I september går han mot sitt tredjeval som frontfigur för Liberalerna men vem är personen bakom politikern Jan Björklund?


Jan Björklund har suttit som partiledare för Liberalerna sedan 2007 och är i och med det den partiledaren som har suttit längst vid rodret bland de åtta riksdagspartierna.

Under den tiden har han hunnit med att regera i nästan två hela mandatperioder men även fått känna på livet i opposition efter förra valets resultat. 

Nu längtar han, tillsammans med resten av Alliansen, att ta tillbaka makten från de rödgröna i valet den 9 september. Hur det kommer att gå? Ja, det återstår att se.

Men vem är egentligen personen Jan Björklund? Nyheter24 gör ett djupdyk i hans liv.

Politikern och Elfsborgs-supportern Jan Björklund. Bildkälla: Tomas Oneborg SvD/TT

Den militära bakgrunden

Ja, den skojfriske Björklund känns mil ifrån fanjunkaren i Full Metal Jacket och det är kanske även därför partiledaren blev så framgångsrik och omtyckt i det militära.

På tal om omtyckt:

"Han var ett av få befäl som verkligen var bra. Ibland tyckte man nog att det inte var de skarpaste knivarna i lådan som blev militärer. Men han var det", sa en värnpliktig om Björklund till DN.

Efter värnplikten 1983 så valde Björklund att studera vidare inom det militära och påbörjade därmed sin karriär inom försvarsmakten. 

Innan partiledaren bytte den kamouflerade uniformen, stridshjälmen och geväret mot slipsar, debatter och riksdagsmotioner så hann han erhålla graden major och blev chef vid stadsskyttebataljonen.

Noterbart är att Björklund klarade alla sina examinationer med högst möjliga betyg. Wow, bra jobbat Björken!

Körde runt med en trimmad moped som ung

Japp – precis som Ebba Busch Thor så har Björklund, som ung, tagit en liten walk on the wild side som vår älskade Lou Reed skulle ha uttryckt sig.

Detta blev vi varse om bland annat när den bedårande Lucy intervjuade liberalen och ställde honom mot väggen med en rad grymma frågor i programmet Lucys val, ett program som Metro har hand om. 

Björklund förklarade att han, när hon frågade honom om han hade ljugit förut, kanske ljög om sin trimmade moped som ung.

– Jo, till exempel gjorde jag något som man inte får göra när jag var ung. Jag hade en moped. Och den var trimmad, som det heter, sa då Björklund och fortsatte:

– Den gick lite fortare än vad den får göra. Pappa frågade om den var trimmad och jag sa nej. Fast det var den ju egentligen, så jag lurade min pappa. Det var ju inte så snällt.

Exakt så Björklund – det är inte snällt att ljuga.

Fotbollsförebilden

I en annan intervju med Metro avslöjade Björklund en av sina ICKE-politiska förebilder. Och vem tror ni att han svarade då? Jo, såklart allas vår Janne Andersson. Tränaren som har charmat Sverige efter framgångar både i kvalet och under VM.

Men kanske lite tråkigt?

9/12 stjärnor på EU-flaggan får du för det valet Björklund.

Den ofrivilliga avgången

Ja, eller det är väl inte hela sanningen. Jan avgick faktiskt inte, men under 30 långa minuter så var det många som trodde det. Varför? På grund av ett felmeddelande från riksdagens hemsida.

2016 så stod det så här på riksdagens hemsida: "Jan Björklund (L) slutar 2016-10-06 som partiledare för Liberalerna.”

Något som Björklund senare kunde dementera i en tweet.

Björkens klockrena svar. Bildkälla: Twitter

Phew, det där var nära ögat Björklund.

Vill du läsa mer om våra partiledare? Här kan du läsa om Annie Lööf – från fotbollsmålis till toppolitiker. Eller vill du veta mer om Gustav Fridolin – Jeopardy-vinnaren som blev minister.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du att rösta på Liberalerna i höst?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.