Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är skolan där över 50 procent röstade på Sverigedemokraterna

Maktkamp24 | 11/09/2018 17:14

Nyligen kom siffror från skolvalen runt om i Sverige. Och när Nyheter24 granskar siffrorna så sticker en skola ut. Här är skolan som över 50 procent av eleverna röstade på Sverigedemokraterna.

Nyligen avgjordes riksdagsvalet och på förhand var det många som trodde att Sverigedemokraterna skulle bli största parti, men så blev det inte när siffrorna redovisades under måndagen. Istället blev SD tredje största parti med 17,6 procent av rösterna. Men hade en skola i Sjöbo kommun fått bestämma så hade Sverigedemokraterna inte bara blivit största parti utan även fått över 50 procent av rösterna.

Skolan? Färsingaskolan i Sjöbo. Skolans elever som går i årskurs 7-9 röstade i skolvalet och deras val var i stora mått lika när det kom till vilket parti de tyckte skulle regera Sverige. Det var inget snack om saken när eleverna beslutade sig för att rösta fram Sverigedemokraterna i skolvalet. Hur många procent paritet landade på? 54,29 procent av rösterna. 

Nyheter24 har sökt representanter från skolan för kommentar. 

Fördelning av röster

Så hur gick det i valet för resterande partier när eleverna på Färsingeskolan i Sjöbo hade fått säga sitt? En sak är i alla fall säker, varken Ulf Kristersson eller Stefan Löfven skulle nog dra på smilbanden om det här resultatet hade speglat riksdagsvalet.

Socialdemokraterna – 8,57 procent

Centerpartiet – 9,05 procent

Feministiskt initiativ – 0,95 procent

Liberalerna – 5,71 procent

Kristdemokraterna – 3,33 procent

Miljöpartiet – 6,67 procent

Moderaterna – 9,52 procent

Sverigedemokraterna – 54,29 procent

Vänsterpartiet – 0,95 procent

Övriga – 0,95 procent

Skärmdump från skolval.se
Resultatfördelning Färsingaskolan. Bildkälla: skolval.se

Hela Sverige

Tittar man på hela Sverige så ser valresultatet från skolvalet annorlunda ut. Hade Sveriges skolelever fått bestämma så hade Sverigedemokraterna inte blivit Sveriges största parti utan tredje största, som de blev i riksdagsvalet. Däremot så skulle Moderaterna gå om Socialdemokraterna som största parti. Hur såg röstfördelningen för Sverige ut i skolvalet? 

Centerpartiet – 12,13 procent

Feministiskt initiativ – 1,77 procent

Kristdemokraterna – 3,93 procent

Liberalerna – 5,04 procent

Miljöpartiet – 10,17 procent

Moderaterna – 21,60 procent

Socialdemokraterna – 19,33 procent

Sverigedemokraterna – 15,62 procent

Vänsterpartiet – 8,81 procent

Övriga – 1,60 procent

Nyheter24 har tidigare skrivit om Filip Hammar och Fredrik Wikingsson som vill gräva bort Skåne eftersom att så många där röstar på Sverigedemokraterna. Här kan du läsa mer om deras uttalande