- Foto: Bildkälla: Maja Suslin TT Vilhelm Stokstad TT

Jimmie Åkesson om "seger eller död" uttalandet: "Det är ju sant"

På fredag är det säsongspremiär för Skavlan. Och i årets första program gästar Jimmie Åkesson och hans fästmö Louise Erixon.


Imorgon är det dags för säsongens första avsnitt av "Skavlan". Och under det första avsnittet gästas Skavlan av ingen mindre än Jimmie Åkesson och hans fästmö och partikollega Louise Erixon.

På frågan vad Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, menade med det kontroversiella uttalandet "Det finns bara två val, seger eller död" svarar Åkesson framför en chockad publik "Ja, det är ju sant".

Citatet "segra eller dö" kommer ifrån ett inlägg som Mattias Karlsson lade upp på Facebook tidigare i veckan. Ett inlägg som han menar är riktad till "socialister och liberaler” som vill avskaffa nationalstaten.

Inlägget möttes av stark kritik, då många menade att det efterliknande nazistisk retorik. 

Karlsson förklarade sedan att han menade att det finns ett val, och det är att vinna över deras politiska motståndare, som han tycker är skyldig till "denna utveckling" eller att "låta svenska nationalstaten dö eller försvinna".

"Det är polariserande"

I intervjun fortsätter Fredrik Skavlan ifrågasätta uttalandet.

 Det låter som ett tal man håller i krig? säger Skavlan, varpå Jimmie svarar: 

– Ja, men det pågår ett kulturkrig i hög grad. Det har gått 50 år sedan 68-revolutionen, och under dessa 50 år har den rörelsen i hög grad påverkat vårt samhälle i riktningen där nationen och nationell identitet är något fult.

Skavlan fortsätter sedan genom att poängtera att det låter som ett väldigt polariserande uttalande. 

– Är det inte polariserande? säger Skavlan.

– Det är snarare ett svar på ett polariserat klimat. Jag tycker inte att det bidrar till ett polariserat klimat, svarar Åkesson.

– Det finns bara två val – seger eller död?, fortsätter Skavlan. Och på det svarar Åkesson:

– Ja, det är många som har sagt så. Och det är ju sant.

Se klippet ifrån Skavlan här.

Gästar Skavlan för andra gången

Detta är inte första gången som Sverigedemokraternas partiledare gästar Skavlan. När Jimmie Åkesson gästade programmet 2015 möttes Fredrik Skavlan av kritik då det fanns de som ansåg att han hade ovanligt tuff mot Åkesson. 

Fredrik Skavlan svarade då på kritiken. 

– Om jag inte hade ställt tuffa frågor hade jag varit den första journalisten som intervjuat Jimmie Åkesson utan att ställa tuffa frågor, säger Skavlan han då till SVT. 

Sänds på fredagen den 14 september

Imorgon kommer programmet att sändas i sin helhet på SVT1 klockan 21:00. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Nästa artikel
Testar
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.