Jimmie Åkesson
Var är Sverigedemokraterna någonstans? - Foto: Johan Nilsson/TT

Sverigedemokraternas tystnad efter valet: "Har inget att fira"

Valet blev inte den succé Sverigedemokraterna hoppats på. Nu har partiet slutat uppdatera på Facebook.


I valet 2018 hade Sverigedemokraterna hoppats på att skrälla rejält. Många inom SD, inklusive partiledaren Jimmie Åkesson, hade pratat om valresultat på 20-30 procent, och många hade tippat SD som största parti.

Men när valresultatet stod klart visade det sig att succén uteblivit. Sverigedemokraterna lyckades "bara" få ihop 17,6 procent.

Tidigare idag skrev Aftonbladet om att det börjat missnöje börjar puttra mot ledningen inom Sverigedemokraterna, och nu kan Nyheter24:s granskning visa att partiet gått under jorden på sociala medier. 

Under hela mandatperioden har Sverigedemokraterna dominerat på Facebook. Man har helt enkelt utklassat de andra partierna när det gäller interaktioner, delningar och likes – något Nyheter24 tidigare skrivit om.

Andra partier har efter valet använt sina Facebook-kanaler för att kommunicera videos, bilder och andra meddelanden, till exempel hur man tänker i regeringsförhandlingarna. Andra partier har också tackat alla som ansträngt sig under valrörelsen i olika inlägg på sociala medier. 

Men från Sverigedemokraterna har det varit knäpptyst. 

Sen söndags kväll, alltså valdagen, har man bara lagt ut en enda post på Facebook, och det var en delning från Jimmie Åkessons Facebook-sida om att SD-ledaren skulle vara med i måndagens Agenda på SVT.

"Man har inget att fira helt enkelt"

– Det är uppenbart att de är missnöjda. Det kan vara svårt att säga något hoppfullt om framtiden. Det beskriver den känslan som många sverigedemokrater har, de växte men det var långt under det man förväntat sig. Man har inget att fira helt enkelt, säger Emanuel Karlsten, expert på sociala medier, till Nyheter24.

På Twitter har det också varit tyst från SD sen valdagen, man har bara retweetat tweets från andra SD-knutna konton och från SD-politiker. Men på fredagsmorgonen hade man fortfarande inte lagt upp något eget där. 

Det har också varit så gott som tyst på Åkessons egna Facebook – där har bara ett inlägg delats sen söndags kväll. Den enda riktiga aktivitet på Facebook har bestått och långa aggressiva och ideologiska inlägg från partiets gruppledare Mattias Karlsson.

Däremot tror inte Emanuel Karlsten att tystnaden skadar förtroendet för Sverigedemokraterna. 

–  Jag tror inte det påverkar så mycket. På Facebook man vill entusiasmera väljarna, här har man inget att kommunicera ut helt enkelt. Man signalerar att det inte finns någon tydlig väg framåt men det vet nog redan väljarna. 

Nyheter24 har sökt ansvariga på Sverigedemokraterna, utan resultat. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Trodde du SD skulle göra bättre ifrån sig?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.