Så påverkas du av den nya upphovsrättslagen på sociala medier

EU-parlamentet röstade i onsdags för en ny upphovsrättslag. Här tar vi upp några viktiga punkter som du från och med nu behöver ha koll på innan du publicerar innehåll på nätet.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

De upphovsrättslagar som vi tidigare haft är från början av 1990-talet. Mycket har hänt sedan dess och från att bara ha haft ett mail-konto eller en intern server för jobbet så har vi i dag större delar av våra liv på nätet och tillgodoses med nyheter i realtid. 

Det innebär också att dagens journalister, konstnärer och musiker får allt mindre betalt eftersom materialet lätt sprids fritt i cybervärlden. Det nya lagförslaget som i onsdags slogs igenom innefattar regler om hur vi får dela och publicera på internet. 

Personer som är för förslaget menar att upphovsrättshavarna måste få ersättning för sitt material medan kritikerna menar att det fria ordet kommer att begränsas och internet bli censurerat.

Kille som använder mobil.
Bildkälla: Isabelle Höjman TT/TT

Här är tre punkter i det nya lagförslaget som du behöver ha koll på.

1. Länkskatt

Förslaget innebär att om du på dina sociala medier länkar till exempelvis en låt eller en artikel du gillar, så ska plattformen du delar inlägget på debiteras med en så kallad länkavgift. Det gäller även de länkar som visas på google när du gör en sökning.

I Spanien har vi fått se när förslaget sattes i bruk då Spanien införde länkavgiften. Följden blev att Google News släckte ner sin spanska sida, skriver Resumé.

2. Uppladdningsfilter 

Ett uppladdningsfilter skulle tillämpas där internet kommer att dammsugas för att radera delat material som kan vara upphovsrättsskyddat. Till exempel skulle populära memes försvinna om du inte är upphovsrättshavare till bilden du har manipulerat eller lagt in text på, skriver SVT.

3. Fotoförbud på sportevenemang

Du får inte filma eller fota sportevenemang som du inte är arrangör till, skriver SVT.

Det innebär att du inte får filma när syrran springer i mål i ett marathon eller när Sverige gör mål i fotbolls-VM och sedan publicera det på dina sociala medier.

Bakgrund

I juni röstade EU nej till förslaget då det ansågs skada ett fritt internet. I onsdags prövades frågan på nytt efter att parlamentet har omarbetat en del av förslagen och EU-kommissionen röstade denna gången för. Sverige har varit starkt emot förslaget och flera nyhetskanaler skriver att "EU är på god väg att döda det fria internet". Den tyske EU-parlamentarikern Axel Voss som varit för förslaget säger dock till tidningen NyTeknik att "det inte är en fråga om att försöka underminera folks kreativitet, utan det handlar om att fundera på den andra sidan av myntet: Upphovsrätt är väldigt viktigt och vi måste stoppa överträdelserna."

EU
Håller du med?
Tack för din röst!
stats