Så påverkas du av den nya upphovsrättslagen på sociala medier

EU-parlamentet röstade i onsdags för en ny upphovsrättslag. Här tar vi upp några viktiga punkter som du från och med nu behöver ha koll på innan du publicerar innehåll på nätet.


De upphovsrättslagar som vi tidigare haft är från början av 1990-talet. Mycket har hänt sedan dess och från att bara ha haft ett mail-konto eller en intern server för jobbet så har vi i dag större delar av våra liv på nätet och tillgodoses med nyheter i realtid. 

Det innebär också att dagens journalister, konstnärer och musiker får allt mindre betalt eftersom materialet lätt sprids fritt i cybervärlden. Det nya lagförslaget som i onsdags slogs igenom innefattar regler om hur vi får dela och publicera på internet. 

Personer som är för förslaget menar att upphovsrättshavarna måste få ersättning för sitt material medan kritikerna menar att det fria ordet kommer att begränsas och internet bli censurerat.

Bildkälla: Isabelle Höjman TT/TT

Här är tre punkter i det nya lagförslaget som du behöver ha koll på.

1. Länkskatt

Förslaget innebär att om du på dina sociala medier länkar till exempelvis en låt eller en artikel du gillar, så ska plattformen du delar inlägget på debiteras med en så kallad länkavgift. Det gäller även de länkar som visas på google när du gör en sökning.

I Spanien har vi fått se när förslaget sattes i bruk då Spanien införde länkavgiften. Följden blev att Google News släckte ner sin spanska sida, skriver Resumé.

2. Uppladdningsfilter 

Ett uppladdningsfilter skulle tillämpas där internet kommer att dammsugas för att radera delat material som kan vara upphovsrättsskyddat. Till exempel skulle populära memes försvinna om du inte är upphovsrättshavare till bilden du har manipulerat eller lagt in text på, skriver SVT.

3. Fotoförbud på sportevenemang

Du får inte filma eller fota sportevenemang som du inte är arrangör till, skriver SVT.

Det innebär att du inte får filma när syrran springer i mål i ett marathon eller när Sverige gör mål i fotbolls-VM och sedan publicera det på dina sociala medier.

Bakgrund

I juni röstade EU nej till förslaget då det ansågs skada ett fritt internet. I onsdags prövades frågan på nytt efter att parlamentet har omarbetat en del av förslagen och EU-kommissionen röstade denna gången för. Sverige har varit starkt emot förslaget och flera nyhetskanaler skriver att "EU är på god väg att döda det fria internet". Den tyske EU-parlamentarikern Axel Voss som varit för förslaget säger dock till tidningen NyTeknik att "det inte är en fråga om att försöka underminera folks kreativitet, utan det handlar om att fundera på den andra sidan av myntet: Upphovsrätt är väldigt viktigt och vi måste stoppa överträdelserna."

EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.