Räkning av röster, person i vallokal.
Nu är den slutgiltiga rösträkningen klar. - Foto: Johan Nilsson TT

Rösterna är färdigräknade – här är valresultatet

Det tog längre tid än tänkt men nu är äntligen den slutgiltiga rösträkningen klar.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Vilken dramatik det har varit runt rösträkningen i valet 2018. Det var från början planerat att resultatet skulle presenteras under fredagen, men efter ett pressmeddelande som Valmyndigheten skickade ut så visade sig att det var idag, söndag, som rösterna beräknades bli färdigräknade.

Och nu är resultatet äntligen här.

Precis som i det preliminära valresultatet som vi såg under torsdagen så blev Socialdemokraterna det största partiet med 28,26 procent av rösterna. Moderaterna hamnar på andraplats med 19,84 och Sverigedemokraterna fick 17,53 procent.

Mandatfördelningen

Med detta resultat så är det inga större skillnader i mandatfördelningen mellan blocken utan står det här sig så har de rödgröna alltjämt 144 mandat mellan partierna, Alliansen 143 och Sverigedemokraterna 62. 

Fortfarande inte helt fastställt

Ja, trots preliminära och slutgiltiga räkningar så går det inte att vara 100 procent säker på att detta resultat håller sig. 

– Först måste alla länsstyrelser upprätta ett protokoll över rösträkningen som ska granskas och analyseras av oss för att se att det inte finns några avvikelser. Därefter kommer vi att göra en fördelning av mandaten mellan partierna och utse ledamöter och ersättare, säger Jenny Stad vid Valmyndighetens presstjänst, till Aftonbladet.

Resultatet i den slutgiltiga räkningen

Moderaterna: 19,84 procent

Centerpartiet: 8,61 procent

Liberalerna: 5,49 procent

Kristdemokraterna: 6,32 procent

Socialdemokraterna: 28,26 procent

Vänsterpartiet: 8,00 procent

Miljöpartiet: 4,41 procent

Sverigedemokraterna: 17,53 procent

MANDATFÖRDELNING:

Rödgröna: 144 

Alliansen: 142 

SD: 63 

Vad kan hända nu?

Ja vad kan egentligen hända nu? Det finns en rad olika scenarion som skulle kunna inträffa. Till exempel skulle Stefan Löfven kunna sitta kvar som statsminister. Här kan du läsa mer om allt om alla olika scenarion som kan ske och vad som händer härnäst!

Det har varit en hel del skriverier om mandat hit och dit. Vill du skaffa dig lite bättre koll på vad ett mandat egentligen är? Då kan du läsa mer om det här.

Röstade du?
Tack för din röst!