Valaffischer, Caroline Szyber.
På grund av bristande förtroende får Caroline Szyber lämna Kristdemokraternas partistyrelse. - Foto: Erik Simander TT / Henrik Montgomery TT

Caroline Szyber lämnar Kristdemokraternas partistyrelse

Caroline Szyber har hamnat i rejält blåsväder under och efter valrörelsen. Nu får hon lämna Kristdemokraternas partistyrelse efter beskedet om brottsutredning.


Kristdemokraternas toppnamn Caroline Szyber har synts tillsammans med partiledaren Ebba Busch Thor på partiets valaffischer runt om i landet. Szyber som till vardags är ordförande för civilutskottet och ersättare i EU-nämnden och justitieutskottet har efter Aftonbladets granskning hamnat i blåsväder.

Granskningen visade bland annat att Szyber nämligen ska ha åkt på semester med sin familj och låtit skattebetalarna betala notan. Det kan du läsa mer om här.

Och som det har blåst. För nu får nämligen Szyber lämna Kristdemokraternas partistyrelse och verkställande utskott.

– Förtroendet för Caroline Szyber har skadats, säger partisekreterare Peter Kullgren, till Aftonbladet.

Beslutade att betala tillbaka

Szyber har låtit skattebetalarna stå för hennes familjs hotellkostnader vid tre tjänsteresor.

En av tjänsteresorna gick till ett privat bröllop som hade planerats länge. Där har skattebetalarna bland annat fått stå för tåg, bilersättning och taxi. 

Totalt kostade helgen 6 500 kronor. 

Under tisdagen tog KD-toppen beslutet att betala tillbaka för de tre resorna - en summa som sammanlagt landar på 35 000 kronor, skriver Aftonbladet.

Tar även paus från fotbollsklubben

Förutom får lämna Kristdemokraternas partistyrelse, så kommer hon också att ta en paus från sitt arbete i AIK Fotbollsförenings valberedningen. 

Föreningen skriver på sin hemsida att med anledning av att det inletts en juridisk förundersökning mot Caroline Szyber, har hon själv beslutat att pausa sin medverkan så länge förundersökningen pågår. 

AIK fotbollsförening hävdar att det är viktigt att medlemmarna känner ett förtroende för valberedningen. 

"Den händelse som granskas i förundersökningen har ingen koppling till hennes medverkan i AIK FFs valberedning, där Caroline kontinuerligt sedan tillträdet har varit en aktivt bidragande ledamot och uppskattad kollega.", skriver AIK FF valberedning på sin hemsida.

Updatering: 

21 september uppgav Szyber för TT att hon lämnar riksdagen med omedelbar verkan till följd av skandalen. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Var det rätt att låta Szyber gå?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.