Susanne Nordling. Miljöpartiets logotyp och SDs logotyp, med ett rött kryss över.
Miljöpartiet vill samarbeta med Alliansen - Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Miljöpartiet tackar ja till Alliansens invit – för att hindra SD

Miljöpartiet vill hindra Sverigedemokraterna att få inflytande över Stockholms landsting. Nu vill de göra upp med Alliansen.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Riksdagsvalet 2018 blev verkligen ett val att minnas och förhandlingarna pågår fortfarande för fullt.

Att Miljöpartiet skulle samarbeta med Alliansen kan låta som en skräll. Eftersom MP alltid tillhört de rödgröna, när de haft möjlighet att styra landstinget. Orsaken till den här förändringen verkar vara ett försök att hindra Sverigedemokraterna att få inflytande, skriver Svenska Dagbladet.

Vill hindra SD från att få inflytande

– Vi vill hindra Sverigedemokraterna från att få inflytande över landstinget, säger Susanne Nordling (MP) till Svenska Dagbladet.

Det var inget val som positivt går till historien för Miljöpartiet, mer åt det negativa hållet. Det var på håret att de fick fortsätta som ett riksdagspart, eftersom precis kom över fyra procent-gränsen. Det är till och med så att MP har nästan halverats i Stockholmslandstinget.

Det har varit mycket snack om samtal hit och dit mellan de olika partierna. Och nu har partiledningen i MP valt att faktiskt säga ja till Alliansens invit om samtal. Det här samtalet ska handla om samverkan.

Vad säger Miljöpartiet

– Miljöpartiet står upp för medmänsklighet. Därför vill vi hindra att Sverigedemokraterna får inflytande över landstinget. Tidigare har de lagt sig platta, men nu med en starkare position som vågmästare vill de använda makten mer offensivt, säger Susanne Nordling (MP) till Svenska Dagbladet.

Gruppledaren för Miljöpartiet, Tomas Eriksson menar att MP har styrt många landsting och kommuner hop med borgerliga partier. Men att det är för tidigt att säga om de kommer komma tillräckligt överens för att blida ett grönblått samarbete. Det är nämligen en del tuffa frågor och det kommer göras seriösa och uriktiga försöka att hitta konstruktiva lösningar.

Förhandlingar

Det är i början på nästa vecka som förhandlingarna mellan Alliansen och Miljöpartiet kommer kunna komma igång. Och Moderata gruppledaren Irene Svenonius ser inga som helst problem eller några hinder för att de ska kunna komma överens, skriver Svenska Dagbladet.

– Miljöpartiet är en naturlig samtalspartner och är vi bara konstruktiva brukar det mesta går bra, säger hon.

Är du nyfiken på vad som kan hända nu efter valet? Det kan du läsa mer om här.

Röstade du på Miljöpartiet?
Tack för din röst!