Jimmie Åkesson och Alliansen.
Sverigedemokraternas kommer rösta på M:s talman - Foto: Henrik Montgomery/TT

​SD kommer rösta på Alliansens kandidat som talman

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson meddelar i ett pressmeddelande att av de två nominerade kandidaterna S och M, så kommer de rösta på Moderaternas kandidat.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Sverigedemokraterna har bekräftat att de kommer rösta på Alliansens förslag som talman.

– Av de två nominerade kandidaterna från S respektive M väljer vi att aktivt rösta för M:s kandidat, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson i ett pressmeddelande. 

Talmansvalet är på måndag och Alliansens talmanskandidat är Andreas Norlén (M).

SD har bestämt sig

– Av de två nominerade kandidaterna från S respektive M väljer vi att aktivt rösta för M:s kandidat. Vi menar att Moderaterna är det parti som har bäst förutsättningar att leda en regering i någon konstellation, givet det parlamentariska läget, fortsätter Jimmie Åkesson i pressmeddelandet. 

När SD nu bestämt sig verkar det som att Andreas Norlén kommer att bli ny talman, skriver Expressen.

I pressmeddelandet förklaras även att SD vill att praxis följs. Att deras avsikt så långt det är möjligt i läget som är nu, följa den princip som varit praxis sedan länge. De vill att största regeringsparti ska inneha talmansposten. Och att det är med ett aktivt stöd som SD väljer Norlén.

Uppmaningen "Rösta på Söder"

Åkesson fortsätter:

– Talmansvalet är för oss inte en arena för markeringar. Det är ett viktigt beslut där vi tar ansvar för effekterna, och det kan inte frikopplas från regeringsfrågan. Vår ambition är att få på plats en regering som förstår och respekterar valresultatet.

Som andre vice talman har Sverigedemokraterna nominerat Björn Söder. Förhoppningarna om att han blir vald är höga av SD, men det är fortfarande osäkert då Vänsterpartiet också har nominerat en kandidat.

Åkesson menar i sitt pressmeddelandet att Björn Söder är respekterad för sin förmåga att leda arbetet i kammaren. Han vill också uppmana "vänner av praxis" i alla partier att aktivt rösta på Björn Söder.

Välkommet av M

Moderaternas gruppledare i riksdagen Tobias Billström menar att de välkomnar det breda stödet för Andreas Norlén i riksdagen, skriver Expressen.

Nyheter24 har tidigare skrivit om att Miljöpartiet tackar ja till Alliansens invit – för att hindra Sverigedemokraterna. Det kan du läsa mer om här.

Röstade du i riksdagsvalet 2018?
Tack för din röst!