Stockholm

Åkesson stridslysten efter att Söder petats

Björn Söder och Jimmie Åkesson
Björn Söder blev petad från talmansposten. Foto: Jessica Gow/TT / Henrik Montgomery/TT

Nu är det bestämt. Sverigedemokraternas Björn Söder blev inte vald till andre vice talman. Inte heller ser det ut som att han blir vald till tredje vice talman heller för den delen, vilket gör Åkesson stridslysten.


Läs mer

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson har enligt Aftonbladet haft svårt att dölja sin besvikelse över Moderaternas agerande i omröstningen av talman. Han kallar det till och med "extremt svagt".

Men anledningen till att Björn Söder inte blivit vald till talman är för att han helt enkelt har resten av riksdagen emot sig. 

Frångått praxis

– Ett talmansval är ju ett talmansval, det ska inte ha någon stor politisk koppling men idag har det fått det. Dels därför att Socialdemokraterna har frångått den praxis som de alltid har hållit så högt, dels för att Moderaterna valde att, som tack för att vi valde att släppa fram deras kandidat, släppa fram en kommunist, säger Jimmie Åkesson till Aftonbladet.

Men Åkesson menar att han inte ångrar att de röstat på Moderaternas talmanskandidat. De har helt enkelt utgått från att de som haft bäst förutsättningar att bilda en regering. Och det är Moderaterna enligt Åkesson.

Oerhört svagt

– Sen tycker jag att det är oerhört svagt av Moderaterna att släppa fram vänsterpartisten. Det är otroligt svagt, säger han till Aftonbladet.

Det verkar ju faktiskt som så, att den kommande mandatperiod inte blir så mycket mer inflytande än förra för Sverigedemokraterna. 

Åkesson säger att man inte kan styra landet eller bilda en regering utan att på något sätt alls förhålla sig eller ta hänsyn till SD, men att ingen verkar ha förstått det ännu, skriver Aftonbladet.

Ger inte upp

Men att sitta fyra år till utan att kunna påverka politiken avsevärt mycket är inget som hindrar Jimmie Åkesson. Han berättar att han är riktigt stridslysten just nu.

Han tycker att Moderaterna har visat ett svagt agerande och blir bara ännu mer taggad av det.

Det var under måndagseftermiddagen som det stod klart, efter en långdragen omröstning, att Björn Söder tvingas bort från talmansposten. Det kan du läsa mer om här.

Röstade du i riksdagsvalet 2018?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.