Stockholm

Björn Söder tvingas bort från talmansposten

Björn Söder reser sig upp från talmansstolen.
Björn Söder får tacka för sig. Foto: Jessica Gow/TT

Sverigedemokraternas Björn Söder är inte längre andre vice talman. Det står klart sen riksdagen röstat bort honom i en långdragen omröstning.


Läs mer

Sverigedemokraternas Björn Söder är inte längre riksdagens andre vice talman. I en omröstning idag röstade riksdagen ner Söder – istället blir Vänsterpartiets Lotta Johnsson Fornarve riksdagens andre vice talman. 

Allianspartierna hävdade att SD till viss del har rätt till posten som andre vice talman, men att Björn Söder är olämplig för posten med tanke på de uttalanden Söder gjort angående att judar och samer inte är svenskar. 

Sverigedemokraterna valde att lägga sina röster på Björn Söder, men det rödgröna blocket röstade på Lotta Johnsson Fornarve.

Alliansen valde att lägga ner sina röster, och därför vann Johnsson Fornarve. 

– Vare sig Vänsterpartiets kandidat eller Sverigedemokraternas kandidat är Alliansens kandidat. Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet kommer därför lägga ner sina röster, sa Moderaterna gruppledare Tobias Billström. 

Posten som andre vice talman har en mindre betydelsefull roll i riksdagen, men har en symbolisk tyngd. Det finns inga regler om hur talmännen ska utses, men praxis har tidigare varit att talmannen tillhör det största partiet, vice talmannen näst största partiet och så vidare. 

Den praxisen är nu bruten, då Vänsterpartiet är riksdagens femte största parti. 

– Sverigedemokraterna gör skillnad på folk och folk, på religiösa minoriteter och sexuella läggningar. Dessutom kan ingen förvänta sig att få representation enligt en princip man själva inte följer, sa Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman till Nyheter24 precis efter att han lagt sin röst i talmansomröstningen. 

Bråk från början

Björn Söder har sen han valdes till andre vice talman 2014 varit kontroversiell. Söders uttalanden om samer och judar har upprört – samtidigt som Sverigedemokraterna kallar det hela en "förtalskampanj". 

Kort efter att Söder blivit vald till andre vice talman skedde historia i riksdagens kammare, när Vänsterpartiets Rossana Dinamarca vägrade titulera Söder korrekt. 

Tycker du detta är bra?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.