Anders Ygeman och Ulf Kristersson
Anders Ygeman tycker att Ulf Kristerssons chanser att bilda regering "ser mörka ut" - Foto: Stina Stjernkvist/TT

Anders Ygeman om Ulf Kristerssons chanser: "Ser mörka ut"

Ulf Kristersson har idag fått uppdraget att sondera möjligheterna för att bilda regering, av talmannen Andreas Norlén. Men Socialdemokraterna tror att han kommer att misslyckas.


Det var alltså idag som Andreas Norlén, talmannen, gav Ulf Kristersson (M) uppdraget att sondera möjligheterna till att bilda en regering. En regering som ska tolereras av riksdagen. Inte superlätt uppdrag kanske?

Kristersson har nu två veckor på sig. På en pressträff har han idag också slagit fast att han vill ha samtal med Alliansen, som han själv är en del av, men också med Socialdemokraterna, rapporterar Aftonbladet. Och Kristerssons mål är en alliansregering.

Ganska väntat

Men gruppledare Anders Ygeman (S) har en annan syn på det hela, och det är inte så höga tankar. Men det kommer inte som en chock för honom, utan snarare var det ganska väntat. 

Eftersom att Kristersson var ledare för den konstellation som tidigare har röstat ned Löfvens förslag, så är det logiskt att han får visa ett annat alternativ för att styra Sverige. 

Men samtal mellan Kristersson och Socialdemokraterna är inte något som Ygeman tycker mer om än att det faktiskt är rimligt.

– Det är väl rimligt att partierna samtalar sinsemellan. Men vi har också varit ganska tydliga i att vi inte tänker bli ett stödparti åt Alliansen och bidra till att blockpolitiken konserveras, säger Ygeman.

"ser hyfsat mörkt ut"

Och chanserna för Kristersson att bilda en regering tycker Ygeman inte ser så ljust ut.

– Jag vill helst inte spekulera i det eftersom han precis fått talmannens uppdrag. Men det är klart att, givet det som de andra partierna sagt, så ser de hyfsat mörka ut, fortsätter han.

Ja, det är verkligen ett never ending kaos detta riksdagsval 2018. 

För oavsett vem som är statsminister, så kommer det bli besvärligt att få till en regering, menar Ygeman.

Har du dålig koll på vad det innebär för Ulf Kristersson att få detta uppdrag att bilda en regering? Nyheter24 har tidigare skrivit om när han fick uppdraget och det kan du läsa mer om här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vad tror du om nya regeringen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.