Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Anders Ygeman om Ulf Kristerssons chanser: "Ser mörka ut"

Maktkamp24 | 02/10/2018 17:39

Ulf Kristersson har idag fått uppdraget att sondera möjligheterna för att bilda regering, av talmannen Andreas Norlén. Men Socialdemokraterna tror att han kommer att misslyckas.

Det var alltså idag som Andreas Norlén, talmannen, gav Ulf Kristersson (M) uppdraget att sondera möjligheterna till att bilda en regering. En regering som ska tolereras av riksdagen. Inte superlätt uppdrag kanske?

Kristersson har nu två veckor på sig. På en pressträff har han idag också slagit fast att han vill ha samtal med Alliansen, som han själv är en del av, men också med Socialdemokraterna, rapporterar Aftonbladet. Och Kristerssons mål är en alliansregering.

Ganska väntat

Men gruppledare Anders Ygeman (S) har en annan syn på det hela, och det är inte så höga tankar. Men det kommer inte som en chock för honom, utan snarare var det ganska väntat. 

Eftersom att Kristersson var ledare för den konstellation som tidigare har röstat ned Löfvens förslag, så är det logiskt att han får visa ett annat alternativ för att styra Sverige. 

Men samtal mellan Kristersson och Socialdemokraterna är inte något som Ygeman tycker mer om än att det faktiskt är rimligt.

– Det är väl rimligt att partierna samtalar sinsemellan. Men vi har också varit ganska tydliga i att vi inte tänker bli ett stödparti åt Alliansen och bidra till att blockpolitiken konserveras, säger Ygeman.

"ser hyfsat mörkt ut"

Och chanserna för Kristersson att bilda en regering tycker Ygeman inte ser så ljust ut.

– Jag vill helst inte spekulera i det eftersom han precis fått talmannens uppdrag. Men det är klart att, givet det som de andra partierna sagt, så ser de hyfsat mörka ut, fortsätter han.

Ja, det är verkligen ett never ending kaos detta riksdagsval 2018. 

För oavsett vem som är statsminister, så kommer det bli besvärligt att få till en regering, menar Ygeman.

Har du dålig koll på vad det innebär för Ulf Kristersson att få detta uppdrag att bilda en regering? Nyheter24 har tidigare skrivit om när han fick uppdraget och det kan du läsa mer om här.

Vad tror du om nya regeringen?