Så kan Annie Lööf bli nästa statsminister

- 12/10/2018, 15:19

Är det möjligt? Ja då. Här är allt som behöver hända för att Annie Lööf ska bli Sveriges första kvinnliga statsminister.

Det blir inte lätt. Men det kan gå. Chanserna för att Centerpartiets Annie Lööf ska bli Sveriges första kvinnliga statsminister är faktiskt inte så små. 

Så här skulle det kunna gå till: 

Först och främst måste Ulf Kristersson misslyckas med regeringsbildningen och Alliansen måste spricka. Med tanke på att de fyra partiledarna inte lär komma överens om hur man ska ställa sig till Sverigedemokraterna lär det gå ganska fort. 

Kristersson måste sen misslyckas även med en KD+M-regering. Det kan ske nu eller inom närmaste fyra åren genom att den regeringen inte får stöd i riksdagen för sin politik. 

Det är då Annie Lööf har sin chans!

En rödgrön regering kommer få det väldigt svårt att driva igenom sin politik, och lär också misslyckas bilda en stabil koalition. 

Talmannen skulle då kunna se det som mest logiskt att Annie Lööf får chansen att bilda regering. 

Det är inte så galet som det låter. Om riksdagens tre största partier – alltså Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna inte kan komma överens så kan ledaren för det fjärde största partiet – alltså Centerpartiet – få chansen. 

Annie Lööf skulle då kanske redan i höst, eller någon gång under mandatperioden, ta över som statsminister i en liten mittenregering. Den regeringen skulle kunna söka majoriteter i riksdagen i varje enskild fråga. Det skulle inte bli lätt, men det skulle kunna funka. 

Lööf skulle i så fall bli Sveriges första kvinnliga statsminister, och den första centerpartistiska statsminister sen 1982.

Tror du Annie Lööf kommer bli statsminister?