Kung Carl XVI Gustaf Bernadotte, Björn Söder.
Björn Söder skriver i en motion till riksdagen att kungen borde få föreslå statsminister. - Foto: Jan Collisöö TT / Per Groth TT

Björn Söder (SD): Låt Kungen få ansvaret att föreslå statsminister

I en motion till riksdagen skriver Björn Söder (SD) att han vill att Kungen ska kunna föreslå statsminister.


Det har gått ungefär en månad sedan det svenska folket tog sig till valurnorna för att lägga sina röster på vem eller vilka som skulle få styra vårt land. Tiden sedan dess har varit minst sagt kaotiskt och den fras som kanske beskriver det hela bäst är, den oerhört uttjatade frasen, att vi är i ett riktigt knepigt parlamentariskt läge.

Och som det ser ut har egentligen inte så mycket hänt på den politiska fronten utan det vi vet är att Stefan Löfven numer leder en övergångsregering. Vi vet också att Ulf Kristersson (M) har fått i uppgift att försöka bilda regering.

Vi vet även att Andreas Norlén (M) blev vald till ny talman, vi vet att Åsa Lindestam (S) blev vald till första vice talman, vi vet att Lotta Johnson Fornarve (V) blev vald till andre vice talman och att Kerstin Lundgren (C) blev vald till tredje vice talman.

Detta var något som den förre andra vice talmannen Björn Söder (SD), som blev bortröstad från posten som andre vice talman i år, inte riktigt tyckte om.

Vill lämna ansvaret till Kungen

Nu har Söder lagt in en motion till riksdagen där han vill se en förändring för att i framtiden slipa politiskt fulspel. Han vill helt enkelt att Kungen, i egenskap som statschef, ska få ansvaret att föreslå statsminister istället för talmannen, skriver Aftonbladet.

”Inget av blocken har längre egen majoritet och möjligheterna att bilda regering utifrån blocken har försvårats. Detta har lett till att även talmansrollen dragits in i det politiska spelet om regeringsmakten på ett sätt som vi tidigare inte upplevt. I och med talmansvalen 2018 slogs också all tidigare praxis ut”, skriver Björn Söder i sin motivering, skriver Aftonbladet.

Söder menar att hans förslag skulle kunna motverka det han kallar för "politiskt fulspel" och underlätta för en framtida regeringsbildning.

– Därför bör ansvaret för att föreslå ny statsminister för riksdagen flyttas tillbaka till statschefen, som står helt utanför partipolitiken. Både valet till talman och talmansämbetet i sig skulle därmed undgå att dras in i politiska fulspel som skedde 2018, vilket inte är värdigt ämbetet eller riksdagen, skriver Björn Söder.

Vill du ha en recap över vad som har hänt efter valet? Då kan du läsa allt om tiden efter den 9 september här!


De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde Kungen få föreslå statsminister?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.