Måndag 29 Nov
Stockholm

Björn Söder (SD): Låt Kungen få ansvaret att föreslå statsminister

Kung Carl XVI Gustaf Bernadotte, Björn Söder.
Björn Söder skriver i en motion till riksdagen att kungen borde få föreslå statsminister. Foto: Jan Collisöö TT / Per Groth TT

I en motion till riksdagen skriver Björn Söder (SD) att han vill att Kungen ska kunna föreslå statsminister.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det har gått ungefär en månad sedan det svenska folket tog sig till valurnorna för att lägga sina röster på vem eller vilka som skulle få styra vårt land. Tiden sedan dess har varit minst sagt kaotiskt och den fras som kanske beskriver det hela bäst är, den oerhört uttjatade frasen, att vi är i ett riktigt knepigt parlamentariskt läge.

Och som det ser ut har egentligen inte så mycket hänt på den politiska fronten utan det vi vet är att Stefan Löfven numer leder en övergångsregering. Vi vet också att Ulf Kristersson (M) har fått i uppgift att försöka bilda regering.

Vi vet även att Andreas Norlén (M) blev vald till ny talman, vi vet att Åsa Lindestam (S) blev vald till första vice talman, vi vet att Lotta Johnson Fornarve (V) blev vald till andre vice talman och att Kerstin Lundgren (C) blev vald till tredje vice talman.

Detta var något som den förre andra vice talmannen Björn Söder (SD), som blev bortröstad från posten som andre vice talman i år, inte riktigt tyckte om.

Vill lämna ansvaret till Kungen

Nu har Söder lagt in en motion till riksdagen där han vill se en förändring för att i framtiden slipa politiskt fulspel. Han vill helt enkelt att Kungen, i egenskap som statschef, ska få ansvaret att föreslå statsminister istället för talmannen, skriver Aftonbladet.

”Inget av blocken har längre egen majoritet och möjligheterna att bilda regering utifrån blocken har försvårats. Detta har lett till att även talmansrollen dragits in i det politiska spelet om regeringsmakten på ett sätt som vi tidigare inte upplevt. I och med talmansvalen 2018 slogs också all tidigare praxis ut”, skriver Björn Söder i sin motivering, skriver Aftonbladet.

Söder menar att hans förslag skulle kunna motverka det han kallar för "politiskt fulspel" och underlätta för en framtida regeringsbildning.

– Därför bör ansvaret för att föreslå ny statsminister för riksdagen flyttas tillbaka till statschefen, som står helt utanför partipolitiken. Både valet till talman och talmansämbetet i sig skulle därmed undgå att dras in i politiska fulspel som skedde 2018, vilket inte är värdigt ämbetet eller riksdagen, skriver Björn Söder.

Vill du ha en recap över vad som har hänt efter valet? Då kan du läsa allt om tiden efter den 9 september här!


Borde Kungen få föreslå statsminister?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela