Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Annie Lööf: "Nej till en M-regering är inte ett ja till Löfven"

- 13/10/2018, 15:37 -

Under lördagen höll Centerpartiets partiledare Annie Lööf en extrainsatt presskonferens. Under presskonferensen stod det klart. Centerpartiet tänker inte stödja en liten M-regering.

På tisdag så har den första sonderingsrundan sin deadline och än så länge så har det visat sig varit en svår uppgift för Moderaternas Ulf Kristersson att lösa. Tidigare under lördagen så höll Liberalernas Jan Björklund en presskonferens och gav sin syn på hur han vill att Kristersson ska gå vidare. Den presskonferensen kan du läsa mer om här!

Men även Centerpartiets Annie Lööf kallade till en extrainsatt pressträff för att hennes och Centerpartiets syn på hur den Moderata statsministerkandidaten ska gå vidare.

Och under presskonferens stod det tydligt. Centerpartiet eftersträvar fortfarande en Alliansregering och det utan stöd från Sverigedemokraterna.

– Jag har noterat att SD har svarat i frågan, i och med att de sagt att de kommer rösta nej till en M-regering om man inte förhandlar med dem, så har förslaget i praktiken redan fallit, säger Annie Lööf.

Vill ha ett brett blocköverskridande samarbete

– C har varit tydliga med att vi helst vill se en Alliansregering med förankring över blockgränsen, helst med Socialdemokraterna, säger Annie Lööf och fortsätter:

– Det hade varit det bästa för den tid vi lever i nu. Vi behöver breda, stabila förutsättningar i riksdagen.

Lööf fortsätter och menar att det är väldigt bekymmersamt att Socialdemokraterna har avvisat deras förslag till samarbete.

– Det är mycket bekymmersamt att S avvisar breda, blocköverskridande samtal. De verkar bara intresserade av samtal om de själva sitter i förarsätet, säger Lööf under presskonferensen.

Säger nej till en liten M-regering

Under presskonferensen så klargör Annie Lööf väldigt direkt att Centerpartiet, trots Kristerssons utspel på Facebook, inte har som avsikt att stödja en liten M-regering. 

– I går lanserade dock Ulf Kristersson en mindre högerregering. Men låt mig vara tydlig med en sak: En alliansregering består av fyra partier, en regering med färre partier är en annan form av regering, säger Annie Lööf och fortsätter:

– Vi hade helst velat att Moderaterna inte hade lagt fram detta förslag på bordet. Det finns fortfarande möjlighet för Alliansen att ta fram breda lösningar.  Det finns fortfarande möjlighet att ta tillbaka det här förslaget. Ett nej till en liten M-regering är inte ett ja till Stefan Löfven, avslutar Lööf presskonferensen.

Öppnar för att sitta i en S-ledd regering

Men Annie Lööf stänger verkligen inga dörrar. C-ledaren utesluter inte att hon kan slå sig ned i en S-ledd regering om det skulle behövas.

– Om det innebär en samlingsregering med flera partier från Alliansen, säger Lööf.


Tycker du om Centerpartiet?