Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jan Björklund (L): "Kommer inte släppa fram M+KD-regering"

- 13/10/2018, 14:53 -

Jan Björklund kallade till presskonferens klockan 14.30 idag. Under presskonferensen gjorde han det tydligt, Liberalerna kommer inte att släppa fram en M+KD regering.

Idag så kallade både Centerpartiet och Liberalerna till extrainsatta pressträffar för att förklara sin ståndpunkt i regeringsfrågan. Först ut var Liberalernas Jan Björklund och han tog väldigt en tydlig ställning under pressträffen.

– Det första alternativet är en Alliansregering som läggs fram med stöd av SD. Det har vi sagt, att det är inte aktuellt, säger Jan Björklund.

Vill inte stödja en M+ KD regering

När frågan kom huruvida Liberalerna skulle släppa fram en Moderat och Kristdemokratiskt ledd regering så gjorde Björklund klart att de inte är beredda att släppa fram en sån regering just nu

– Vi kommer inte släppa fram M+KD-regering, säger Björklund i en presskonferens och fortsätter:

– Vi har fått frågan, och mitt svar är att vi måste pröva de andra blocköverskridande alternativen. En regering med M och KD skulle bli svag.

Björklund vill att Sverigedemokraterna ska hållas utanför. Och menar att det inte funnits någon tydlig agenda hittills. 

– Det måste finnas en handlingskraftig regering och det skulle inte Alliansen vara i nuläget. Man måste vinna omröstningar i riksdagen. Nu är de rödgrönas mandat 144 och Alliansens 143, vilket betyder att vi ändå kommer förlora alla omröstningar, säger Björklund.

Han menar att de måste börja tala med varandra över blockgränserna på allvar. Men trots det medger han att han inte samtalar direkt med Stefan Löfven

Vill pröva sig fram

Björklund tycker att man måste prova sig fram. Går inte det tar man nästa alternativ. Men alla är förslag är omöjliga just nu. Vi måste börja föra samtal nu på allvar.

Han menar att det finns scenarier där det faktiskt kan sluta med att Alliansen inte håller samman. Men självklart hoppas att att de inte splittras, dock är det som behövs helt enkelt mer sonderingstid. 

Björklund tycker det var olämpligt att Ulf Kristersson uttalat sig på Facebook om presentationen av nya Alliansförslaget. Också att det var ett märkligt sätt att göra det på.

Vill du veta mer om pressträffen? Då kan du läsa mer här.

Tycker du det är rätt av Björklund att inte släppa fram en KD+M regering?