Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför har Annie Lööf så mycket makt just nu

- 22/10/2018, 15:56 -

Annie Lööf har ett viktigt beslut framför sig. Nyheter24:s Karl Anders Lindahl skriver om hur Centerpartiet måste bestämma sig.

Centerpartiet sitter just nu på nyckeln när det gäller Sveriges framtid. Men hur blev det så?

Rent strategiskt har Annie Lööf gjort ett riktigt dåligt jobb innan valet och under de senaste åren. I en klassisk intervju i Expressen från 2013 sa Annie Lööf att hon hellre skulle äta upp sin högra sko än att vara "stödhjul" åt Socialdemokraterna. 

Samtidigt har Annie Lööf varit stenhård mot Sverigedemokraterna, och gång på gång lovat att inte samtala, inte samarbeta, inte regera tillsammans med SD. 

Och nu står hon där med två brinnande broar – en till höger och en till vänster.

Samtidigt är det Centerpartiets 31 mandat som kan avgöra Sveriges framtid – 31 mandat som gör att Lööf sitter på makten i svensk politik. 

En ja-röst på en Kristersson-ledd regering skulle ge Sverigedemokraterna inflytande i svensk politik – men hon kan också använda mandaten för att släppa fram Stefan Löfven en andra mandatperiod. 

V + S + MP + C = 175 mandat 

SD + M + KD + C = 185 mandat

Men så länge Annie Lööf inte bestämmer sig för vilket löfte hon ska svika kan svensk politik inte röra sig framåt. 

Lööf själv håller på att låta som en trasig skiva med sitt mantra "blocköverskridande regering där Alliansen håller ihop" – det lär bli omöjligt. samlingsregeringar ska Sverige ha i allvarliga kristider och är inte ett instrument som ska användas när en partiledare med åtta procent i ryggen inte kan bestämma sig. 

Så ja, nu står hela svenska folket och väntar på Annie Lööfs beslut. Är det så mycket begärt att hon ska välja det ena eller det andra innan vi blir gråhåriga allihopa?

Så, vad väljer Annie Lööf? Att äta sin sko eller lyssna på stöveltramp?

/Karl Anders Lindahl, politikredaktör på Nyheter24

Vad borde Lööf välja?