Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vallokalerna har varit stängda i

 
Dagar
 
Timmar
 
Minuter
 
Sekunder

Sverige har fortfarande ingen ny regering

Annie Lööf öppnar upp om den eventuella statsministerposten

Maktkamp24 | 25/10/2018 19:57

I fredagens avsnitt av tv-programmet Skavlan öppnar Annie Lööf upp om den eventuella posten som statsminister. Hon hoppas på en kvinnlig statsminister, men i framtiden.

Under fredagen kommer Centerpartiets ledare Annie Lööf att vara gäst i det populära tv-programmet "Skavlan". 

Kanske inte till så mångas förvåning kommer Lööf prata om det hon är bäst på, nämligen politik. I programmet får hon frågan om hon skulle kunna tänka sig bli Sveriges första kvinnliga statsminister. Frågan från Fredrik Skavlan bemöter hon med att säga att alla partiledare i teorin skulle kunna bli det, men att det är svårt för ledare för mindre  partier att "slåss i matchen".

Svagt parti

Att hon sitter som partiledare för ett relativt svagt parti sticker hon inte under stolen med. Inte heller att en partiledare för ett sådant svagt parti skulle kunna få slag med sin politik.  

– Alla partiledare är ju sugna på att bli statsminister så klart, men man måste ändå krasst konstatera att jag leder ett 8,6-procentigt parti. Ska man kunna få kraft i sin politik och i sin regering då behöver man ha några procent mer och därför har jag en annan statsministerkandidat. Men jag ska göra vad jag kan för att få genomslag för min politik, säger hon i tv-programmet Skavlan på SVT.

"Viktigt för jämställdheten"

Enligt henne själv så vill hon inte att fler personer kandiderar till statsministerposten utan att fokus ska vara på samtal över blocken. Hon vill inte riktigt se sig själv som statsminister nu men hoppas i alla fall i framtiden att få se en kvinna som statsminister, och framförallt att hennes dotter får vara med om det. 

– Jag hoppas att jag under min livstid och min dotter under sin livstid får vara med om att Sverige också får en kvinna på den yttersta posten. Det vore väldigt viktigt för jämställdheten, säger Lööf i programmet

Hör Annie berätta i klippet ovan.

Skavlan sänds 21:00 i SVT1 på fredagar. 

Nyheter24:s politikredaktör Karl Anders Lindén har tidigare skrivit om makten som Annie Lööf och Centerpartiet. Det kan du läsa mer om här!

Röstade du på Centerpartiet?