Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Gudrun Schyman slutar som partiledare för Fi

Maktkamp24 | 28/10/2018 19:14

Efter elva år som partiledare lämnar Gudrun Schyman posten som partiledare för Feministiskt Initiativ.

Efter elva år som partiledare lämnar Gudrun Schyman posten som partiledare för Feministiskt Initiativ, rapporterar DN.

– Min första tanke efter valet var att jag nog inte kunde gå nu, när alla deppade, och att det skulle verka som att jag lämnade ett sjunkande skepp. Men så är det ju inte. För även om vi gjorde ett sämre valresultat än vi hade hoppats är partiet mer stabilt än vi har varit tidigare. Vi hade listor i ett sextiotal kommuner, och över hundra lokala grupper, säger Schyman i en intervju med DN.

Stannar kvar i partiet

Schyman har beslutat sig för att inte ställa för omval i Feministiskt Initiativs nästa kongress. Däremot så kommer hon att stanna kvar inom partiet dock med en helt annan roll.

Tanken är att Schyman ska anta en roll som ledare i en politikerskola kallad "Fri Akademi". Tanken med akademin är att den ska lära de som är nya inom Feministiskt Initiativ vad politik handlar om och vad det till exempel innebär att vara förtroendevald.

– Traditionella partier och fackförbund har sina kursgårdar, vi gör det här. I stället för att jag reser överallt, får folk nu komma till mig, säger Schyman till DN.

Har varit politiskt aktiv sedan i mitten av 1970-talet

Gudrun Schyman har varit aktiv inom politiken sedan mitten av 70-talet. Efter att ha verkat flera år inom Vänsterpartiet eller Vänsterpartiet kommunisterna som de tidigare hette så blev hon vald till partiledare år 1993.

Hon lämnade partiet 2003 för att vara med och grunda Feministiskt initiativ 2005. Hon har sedan dess varit verksam inom partiet, först som talesperson och sedermera som partiledare.

Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman berättade i en lång intervju med Nyheter24 om politiken, karriären, alkoholen och framtiden. Det kan du läsa mer om här.

Schyman är en politiker som många andra har hamnat i blåsväder ett par gånger. Här kan du läsa om 7 gånger som det blåste till rejält för henne.

Röstade du på Fi?