Onsdag 1 Dec
Stockholm

Vänsterpartiet vill att utländska medborgare ska ha rösträtt

Mia Sydow Mölleby
Vänsterpartiet vill att fler ska få rösta i svenska riksdagsvalet. Foto: Fredrik Sandberg/Hanna Franzén/TT

Låt utländska medborgare rösta i riksdagsvalet. Det föreslår nu Vänsterpartiet i en motion till riksdagen. Enligt Mia Sydow Mölleby (V) ska "de som bygger landet vara med och bestämma också".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Låt utländska medborgare rösta i svenska riksdagsvalet – och inled försök med rösträtt från 16 år. Det föreslår nu flera höjdare inom Vänsterpartiet i en motion till riksdagen. 

– De som bor och arbetar här ska få rösta i alla val. Det är viktigt att man känner att man är med och styr samhället man bor i – det är ett sätt att utöka demokratin, säger Vänsterpartiets Mia Sydow Mölleby till Nyheter24. 

Vänsterpartiet vill också att man ska göra försök med rösträtt från 16 år i kommunval – detta bland annat för att öka röstbenägenheten senare i livet. 

– Vi vet att om man röstar tidigt så fortsätter man att rösta. Dessutom finns det många saker i kommunen som påverkar 16-åringar varje dag, som skola till exempel. När man är 16 är man straffmyndig, då borde man väl få rösta också, säger Mia Sydow Mölleby. 

Vill att utländska medborgare ska få rösta

Idag har utländska medborgare som bott i Sverige i tre år rätt att rösta i kommun- och landstingsval – men Vänsterpartiet anser att den rätten ska gälla även riksdagsval.

– Landet består av de som bygger det och lever här. Har man bott här i tre år ska man vara med och rösta, säger Sydow Mölleby till Nyheter24. 

Men om det kommer hit en miljon ryssar och vill rösta i riksdagsvalet då?

– Ja, en miljon ryssar skulle inte ha tillåtelse att bosätta sig här, det är Migrationsverket som utfärdar uppehållstillstånd och har man inte uppehållstillstånd har man inte rätt att rösta i något val, säger Sydow Mölleby. 

Så det kommer inte en miljon ryssar?

– Nej. 

Tycker du det är ett bra förslag?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela