Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför vägrar Kristersson låta Annie Lööf bli statsminister

- 06/11/2018, 10:11 -

Annie Lööf kan glömma att bli statsminister – det har Kristersson sett till. Men vad handlar Allians-bråket om? Och varför löser de inte bara det? Karl Anders Lindahl reder ut soppan.

Det blir ingen statsministerpost eller något sonderingsuppdrag för Centerpartiets Annie Lööf – det har Ulf Kristersson sett till. 

Ulf Kristersson vill nämligen bli statsminister. Väldigt mycket. In i kaklet. 

Redan på valnatten stod det klart att en borgerlig regering skulle behöva stöd från Sverigedemokraterna för att kunna regera. Detta var något som Kristersson inte låtsades om när han gick upp framför de firande (?) väljarna och berättade att han nu skulle leda en Allians-regering. 

Sen dess har ingenting förändrats. Alliansen behöver fortfarande stöd från SD – men de låtsas fortfarande som om SD inte finns. 

Det leder till att svensk politik nu är en fars där ingen vill kännas vid Sverigedemokraterna, där alla bråkar om ett parti som inte riktigt finns. SD är som ett svart hål allt roterar runt men som ingen kan se. 

Samtidigt finns det något som vare sig arga SD-väljare eller frustrerade moderater förstår.

Centerpartiet och Liberalerna vill inte ha med Sverigedemokraterna att göra. Deras väljare vill inte ha med Sverigedemokraterna att göra. Enligt Novus vill bara 12 procent av C-väljarna att Lööf förhandlar med Åkesson. 

Jimmie Åkesson har fastnat i tanken att alla regeringar som inte inkluderar hans 17,5 procent är ett hot mot demokratin. Ulf Kristersson har fastnat i tanken att alla regeringar där han inte är statsminister är märkliga. 

Men ingen av dem har förstått att L och C inte kan samarbeta med SD passivt eller aktivt utan att förlora sina väljare. 

Kristersson har siktet på målet, på det berömda kaklet. Han ska bli statsminister till varje pris. Han offrar gärna Liberalernas och Centerpartiets trovärdighet och opinionssiffror för att få det att hända. Att Lööf tvingas gå gatlopp inför C-väljarna gör inget för Kristersson, moderater gillar att äta småpartier till frukost. 

Och att låta Lööf bli statsminister är naturligtvis otänkbart för honom. Ulf Kristersson ska bli statsminister, kosta vad det kosta vill, det spelar ingen roll att rödgröna har fler röster i riksdagen. 

Ulf är ju trots allt "den vuxne i rummet". 

/Karl Anders Lindahl, politikredaktör på Nyheter24

En partiledare gjorde succé som halloween-kostym i helgen – läs mer om det här!

Tycker du Ulf ska bli statsminister?