Tisdag 7 Dec
Stockholm

Det här är talmannen Andreas Norlén (M)

Andreas Norlén, Andreas Norlén.
Det här är Andreas Norlén (M). Foto: Henrik Montgomery TT

Moderaternas Andreas Norlén är sedan den 24 september Sveriges riksdags talman. Nyheter24 ger dig en djupdykning om vem han egentligen är!

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Dagarna efter valet så har namnet Andreas Norlén cirkulerat runt friskt i media och det finns såklart en riktigt bra anledning till det. Han blev nämligen vald till Sveriges riksdags talman den 24 september - en roll som är och har varit monumental i försöken att bilda regering. Men vad gör en talman egentligen? Det kan du läsa mer om här!

Centerpartiets partiledare Annie Lööf och talmannen Andreas Norlén (M). Bildkälla: Henrik Montgomery TT/TT

Bakgrund

Andreas Norlén föddes den 6 maj 1973 i stadsdelen Bromma i Stockholm. Men inom kort gick flyttlasset till upp till Norléns pappas hemort Nordingrå i Ångermanland, skriver Norlén själv på sin blogg.

Men även där blev det endast en kort visit innan familjen flyttade till Ödeshög i Östergötland där Norlén även bodde under hela sin skoltid. Efter gymnasiet så studerade bland annat vid Jönköpings Högskola, Linköpings universitet innan han tog en examen kandidatexamen i juridik vid Stockholms universitet.

Den politiska karriären

Den nuvarande talmannen blev aktiv inom politiken tidigt i i livet. Han blev medlem i Moderata ungdomsförbundet i Ödeshög redan som 15-åring. Norlén steg i rankerna och mellan 1995-1997 så satt han som distriktsordförande för MUF Östergötland.

Mellan åren 2001-2006 så satt Norlén som 2:e vice ordförande för Moderaterna i Östergötland och under åren 1998-2002 och 2006-2014 så har Norlén suttit i kommunfullmäktige i Motala.

Sedan 2006 så är Norlén även en del av Sveriges riksdag där han representerar Moderaterna. Under sin tid i riksdagen har han bland annat suttit i civilutskottet, justitieutskottet och konstitutionsutskottet, enligt riksdagens hemsida.

Familjen

Andreas Norlén är gift tillsammans med Helena Norlén. Tillsammans så har de sonen Henry som föddes 2016 och i deras familj ingår även deras katt som heter Bessie.

Nyligen så stod det klart att Andreas Norlén kommer att get Ulf Kristersson en ny chans att sondera terrängen i ett hopp om att bilda regering. Det gjorde bland annat Annie Lööf rätt så besviken. Det kan du läsa mer om här!

Röstade du i valet?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela