Medlemmar i Ungsvenskarna. Till höge Tobias Andersson. Kollage.
Ungsvenskarna vill avskaffa lagen om hets mot folkgrupp - Foto: Henrik Montgomery/TT

SD:s ungdomsförbund vill avskaffa lagen om hets mot folkgrupp

Avskaffa lagen om hets mot folkgrupp. Det anser Ungsvenskarna SDU i ett nytt kongressbeslut. Anledningen är att hindra "känslostyrda och lättkränkta invidider" styra det offentliga samtalet.


Sverigedemokraternas ungdomsorganisation Ungsvenskarna SDU anser att man borde ta bort lagen om hets mot folkgrupp – alltså den lag som gör det olagligt att öppet sprida till exempel nazistisk propaganda. 

Detta beslutade Ungsvenskarna på en kongress förbundet höll i helgen.

"Ungsvenskarna ställde sig just bakom min motion om att verka för att avskaffa lagen om hets mot folkgrupp. Dags att införa yttrandefrihet, på riktigt, i Sverige", twittrade SDU-medlemmen Ted Bondesson i helgen. 

En av anledningarna till att lagen ska rivas upp är enligt Bondesson att lagen om hets mot folkgrupp ger "känslostyrda och lättkränkta individer ett redskap för att kontrollera och diktera det offentliga samtalet".

Ungsvenskarnas organ "nationella arbetsgruppen" beslöt inför kongressen att yrka bifall till motionen eftersom man "i Europa kan vi se hur yttrandefriheten inskränks för att 'upprätthålla religiös fred' och hur lagen om hets mot folkgrupp utvidgas till att omfatta fler uttalanden".

– Precis som motionären uttryckte så finns det en ökad oro i Sverige kring att uttrycka sina åsikter, vad man får och inte får säga. Vi tror att det svenska samhället är starkt nog att ta del av alla åsikter, inte bara de man själv håller med om, säger Ungsvenskarnas Tobias Andersson till Nyheter24

Ungsvenskarnas talesperson Tobias Andersson. (Henrik Montgomery/TT)

Att avskaffa lagen om hets mot folkgrupp är dock inget Sverigedemokraterna själva driver just nu – däremot lämnade partitoppen Mattias Karlsson in en riksdagsmotion 2013 om att utvidga lagen så att den också skulle gälla ”ursvenskar”. 

Tobias Andersson menar nu att han kommer informera partiet om vilka motioner som vunnit bifall på konventet, och att det sen är upp till SD hur man ställer sig till idéerna. 

Lagen har använts för att döma nazister

Lagen om hets mot folkgrupp används i allvarliga fall av rasism och nazism. Nyligen dömdes Emanuel Lärkestål, före detta ansvarig utgivare för nazistsajten Nordfront, till dagsböter efter 61 fall av hets mot folkgrupp. Fallen gällde dels artiklar på sajten, men också att man satt upp affischer på Adolf Hitler. 

Så sent som i våras dömdes en man i Stockholm för just hets mot folkgrupp efter att ha målat hakkors på sin hund

Nazistiska NMR demonstrerar i Stockholm. Under hösten dömdes ett av deras toppnamn för över 60 fall av hets mot folkgrupp. (Pontus Lundahl/TT)

Men Tobias Andersson tror inte att ett avskaffande kommer att ge nazister större spelrum. 

– Vi driver ju frågan om att NMR och andra våldsbejakande extremistiska organisationer ska förbjudas, så det problemet tacklar vi från ett annat håll, säger Andersson till Nyheter24. 

/
Tycker du förslaget är bra?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.