Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Stefan Löfven : "Logiskt att Annie Lööf får sondera"

- 15/11/2018, 11:02 -

Stefan Löfven tycker att Annie Lööf ska få chansen att bilda regering. Han är beredd att förhandla med mitten.

Igår föll Ulf Kristersson i riksdagens omröstning om statsministerposten. Därför har idag talmannen Andreas Norlén idag inlett nya samtal med partiledarna. 

Efter att statsminister Stefan Löfven varit på besök hos talmannen mötte han presskåren i riksdagshuset. 

Han menar nu att det vore logiskt att Annie Lööf ska få uppdraget att sondera för en ny regering. 

– Jag tycker det är naturligt att pröva Annie Lööf, att hon får ett uppdrag. Det är också logiskt med tanke på vilka partier som röstat nej i båda statsministeromröstningarna, sa Stefan Löfven efter mötet med talmannen. 

Själv menar han att han står till förfogande för att sondera, men att han inte vill gå upp i en omröstning innan "förutsättningarna förändrats".

Men däremot kommer S inte rösta ja till en regering där Annie Lööf är statsminister. 

– Vi har en princip att vi trycker på nej-knappen när det gäller en regering där vi inte själva ingår. Enda gången vi gjort det undantaget var när vi släppte fram Ola Ullsten i slutet av 70-talet, säger Stefan Löfven till Nyheter24 efter mötet med talmannen.

Men principer kan väl brytas?

– Principer kan brytas, men i slutändan handlar det om valresultatet. Vi är det största partiet, vi har det största underlaget i riksdagen, det kan man inte bortse ifrån. Men jag vill också bryta blockpolitiken och hitta lösningar i mitten av svensk politik. 

Så det blir ingen Ullsten-grej?

– Det blir ingen Ullsten.

Tidigare sa Jimmie Åkesson att han anser att Stefan Löfven borde få chansen att bilda regering. Läs mer om det här.