Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Joar Forssell (L) vill att Sverige blir del av Europas förenta stater

- 15/11/2018, 15:28 -

Upplös nationalstaten, sparka kungen och gör Sverige till en delstat i Europas Förenta Stater. Det vill Liberalernas riksdagsledamot Joar Forssell.

Den senaste tiden har EU-frågan på allvar kommit tillbaka på den politiska agendan, inte minst efter att Sverigedemokraterna öppnat för att folkomrösta om ett svenskt brexit – ett swexit.

I somras meddelade Liberalerna och Jan Björklund att man skulle lägga om planeringen i valrörelsen och fokusera på EU och hur viktigt EU-medlemskapet är för Sverige. 

Nu verkar det som att L vill ta nästa steg. I ett förslag till riksdagen skriver partiets riksdagsledamot och ungdomsförbundsordförande Joar Forssell att Sverige borde bli en delstat – i Europas Förenta Stater. 

Han vill gå så långt som att Sverige borde upplösas som självständig nationalstat och i stället helt gå upp i EU. 

– Ja, Sverige borde gå mot att bli en delstat helt enkelt. säger Forssell till Nyheter24.

Men, hur blir det med nationalsången, fotbollslandslaget och kungen?

– Precis som delstater i USA eller i Tyskland kan en såklart fira lokala högtider, sjunga vad en vill och heja på vad en vill. Själv hejar jag på Bajen mer än på Sverige. Kungen ryker. 

Ryker?

– Kungen kommer inte längre vara statschef men kan väl ställa upp i EP-valet om han vill.

Det lär vara en och annan som tycker det här är en väldigt dåligt idé, vad säger du till dem?

– Att det stärker demokratin eftersom parlamentet skulle få kontroll över kommissionen, som riksdagen över regeringen. Dessutom får ju alla ändå ha vilken identitet de vill och medborgarskapet kan vara lika starkt i en federation. 

Tycker du Sverige borde bli en delstat i EU?