Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Annie Lööf får nya sonderingsuppdraget

- 15/11/2018, 14:28 -

Centerpartiets Annie Lööf blir nästa person som får sondera för att kunna bilda ny regering, meddelade talmannen idag.

Det blir Centerpartiets Annie Lööf som får sonderingsuppdraget efter att Ulf Kristersson misslyckats med att bilda regering. Det meddelade talmannen Andreas Norlén på en presskonferens idag. 

Däremot är det inte meningen att Annie Lööf ska bli statsminister. Enligt talmannen ska inte Lööf bilda regering, utan bara föra samtal som kommer sluta med att det finns ett regeringsförslag. 

Nu har Lööf en vecka på sig att få fram ett resultat. Tidigare har flera partiledare uttryckt en önskan om att låta Lööf sondera. 

Men det kommer bli svårt för henne att bli statsminister. Tidigare idag sa Stefan Löfven att Socialdemokraterna inte kommer att rösta ja till en statsminister som inte är sosse

– Vi har en princip att vi trycker på nej-knappen när det gäller en regering där vi inte själva ingår. Enda gången vi gjort det undantaget var när vi släppte fram Ola Ullsten i slutet av 70-talet, sa Stefan Löfven till Nyheter24 efter sitt möte med talmannen.

Tycker du detta är bra?