Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Annie Lööf blir inte statsminister – misslyckas med sondering

- 22/11/2018, 10:32 -

Centerpartiets partiledare Annie Lööf höll idag pressträff efter att ha sonderat för ny regering i en vecka.

Det blir ingen statsministerpost för Annie Lööf. Åtminstone inte just nu. 

– Den dörren bedömer jag vara stängd, sa Annie Lööf på en pressträff idag, efter att hennes sonderingsuppdrag tagit slut.

Innan dess hade hon haft ett en och en halv timmes långt möte med talmannen Andreas Norlén.

– Det finns en vilja att ha fördjupande diskussioner på flera områden, men att den vilja inte är tillräckligt stark för att lösa statsministerfrågan. Moderaterna och Socialdemokraterna vill bara rösta ja till sina egna kandidater, sa Annie Lööf på pressträffen. 

Hade tre lösningar

Därmed har ytterligare en vecka gått utan att man kommit närmare en lösning på regeringsfrågan. 

Lööf hade hoppats på att antingen ha en S+M-regering, en Allians+MP-regering eller en smal regering med C och L. Hon lyckades inte ena partiledarna kring någon av dessa lösningar. 

Det var i förra veckan som Norlén gav Annie Lööf i uppdrag att sondera terrängen för en ny regering, en ny regering där hon skulle kunna vara statsminister – men också låta någon annan vara det. 

Och nu verkar det som att uppdraget var ett misslyckade. Lööf har inte haft några gemensamma möten med Alliansen, bara enskilda möten med partiledare till höger och vänster. 

Annie Lööf och hennes centerpartister har röstat ner både Stefan Löfven och Ulf Kristersson i riksdagen, men hon anser inte att det är dags för Centern att välja sida. 

– Nej. Sverige behöver en ny bred regering, och det finns en större likhet än vad man kan se och det finns möjligheter till breda överenskommelser framåt, sa Lööf under pressträffen. 

Vill du att Lööf blir statsminister?