Onsdag 8 Dec
Stockholm

Timbuktu stämmer Sverigedemokraterna på miljonbelopp

Jimmie Åkesson och Jason "Timbuktu" Diakité. Kollage
Timbuktu stämmer Sverigedemokraterna på över en miljon kronor. Foto: Anders Wiklund/Claudio Bresciani /TT

Det är riktigt dålig "stämning" mellan artisten Timbuktu och Sverigedemokraterna just nu. Artisten stämmer partiet för låtstöld.

Kommentera (19)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att artisten Timbuktu inte är något stort fan av Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson kanske inte direkt är någon nyhet. Men nu tar rapparen konflikten ett steg längre – och stämmer partiet. 

Enligt Timbuktu, eller Jason Diakité som han egentligen heter, har SD använt en av hans textrader i partiets reklam. 

I valrörelsen hade SD Stockholm en valaffisch med texten "Alla vill till himlen men ingen vill dö i vårdkön", något som Timbuktu är menar snarlikt hans hit "Alla vill till himmelen men ingen vill dö" från 2005. 

"SD har uppsåtligen eller av oaktsamhet och utan kärandens tillåtelse i sin valkampanj i september 2018 använt texten 'Alla vill till himmelen men ingen vill dö i vårdkön' på valaffischer i vart fall i Stockholm, vilket utgör ett upphovsrättsintrång i förhållande till den aktuella låttiteln och textraden i låtens refräng", står det i artistens stämningsansökan, avslöjar Expressen

Sammanlagt kräver Timbuktu nu SD på 1 300 000 kronor. Sverigedemokraterna medger att de mottagit stämningen, skriver Expressen. 

Det är inte första gången SD och Timbuktu bråkar med varandra. Under flyktingkrisen 2015 blev det bråk efter att Timbuktu spridit flygblad och undertecknat med "Åkesson", något som Aftonbladet rapporterade om då. 

I flygbladet stod det bland annat så här:

"Om man bränner flyktingförläggningar eller knivmördar dessa som vi bedömer som osvenska är det inte så farligt, försök bara att inte nämna vårt namn i samband med några sådana aktioner. Det blir bäst så".

Tycker du SD ska betala?
Tack för din röst!
Kommentera (19)
Kopiera länk
Dela