Tisdag 25 Jan
Stockholm

Centerpartiet kommer rösta nej till Stefan Löfven som statsminister

1 av 2
2 av 2

Centerpartiet kommer att rösta nej till Stefan Löfven i den kommande statsministeromröstningen. Det meddelade Annie Lööf på en pressträff idag.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Centerpartiet kommer att rösta nej till Stefan Löfven som statsminister. Förhandlingarna partiet har haft med Socialdemokraterna "håller inte för ett samarbete", meddelade Annie Lööf på en pressträff idag. 

– Jag är genuint besviken att Socialdemokraterna inte tog den här historiska chansen med samarbete över blockgränsen, sa Annie Lööf på en pressträff i riksdagshuset idag. 

Det innebär att Centerpartiet då sagt nej till både Moderaternas Ulf Kristersson och Stefan Löfven som statsminister. 

Annie Lööf på dagens pressträff (Claudio Bresciani /TT)

En central punkt har varit S-samarbetet med Vänsterpartiet. 

– Socialdemokraterna har inte orkat klippa banden med Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt, säger Annie Lööf idag. 

Annie Lööf menar nu att hon "gjort allt hon kan" för att hitta en lösning, och att Centerpartiet varit kompromissvilliga när andra partier varit "fastlåsta". 

Nu vill Annie Lööf ha en regering "där Alliansen håller ihop och där SD och V inte har inflytande" – med andra ord samma hållning hon haft sen valnatten. 

Ett steg närmare nyval

Det innebär nu att Sverige är ett steg närmare nyval. När Stefan Löfven faller i omröstningen är det andra gången riksdagen röstar nej till en statsminister. Om ytterligare två omröstningar hålls utan att Sverige har en ny statsminister blir det nyval. 

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela