En polis, en sjukhuskorridor och en plånbok. Montage.
Riksdagen kommer att rösta igenom M/KD-budgeten. - Foto: Hanna Franzén/Claudio Bresciani/Henrik Montgomery/TT

Detta innehåller Moderaternas och Kristdemokraternas budget

Moderaterna och Kristdemokraternas budget ser ut att gå igenom. Det inneär att den börja gälla nästa år. Här är det viktigaste i budgeten.


Idag ska riksdagen rösta om den hur Sveriges budget ska se ut för nästa år. Och det ser ut som att de förslag som Moderaterna och Kristdemokraterna lagt kommer att vinna – i och med att man har med sig Sverigedemokraternas röster. 

Det innebär att det är Moderaternas och Kristdemokraternas budget som kommer gälla nästa år – här är vad den innehåller: 

1. Nytt jobbskatteavdrag

Som mest kan löntagare få 210 kronor mer i plånboken varje månad.

M och KD satsar också fyra miljarder på att höja brytpunkten för statlig inkomstskatt – det innebär skattelättnader för personer som tjänar strax över 40 000 kronor i månaden. 

2. Sänkt pensionärsskatt

Sveriges pensionärer kommer att få mer i plånboken, då pensionärsskatten sänks med en miljard. 

3. Vården får mer

I Moderaternas och Kristdemokraternas budget gör kömiljarderna comeback. Systemet innebär att landsting som betar av vårdköer får mer pengar. Moderaterna och Kristdemokraterna satsar också 1,5 miljard i statliga bidrag till vården. 

4. Försvaret och polisen vinnare

M och KD satsar nästan sex miljarder på polisen och försvaret. Polisen kommer få två extramiljarder, försvaret får 3,9 miljarder. 

5. Migration och miljö får mindre pengar

Moderaterna och KD kommer att skära ner på migrationen, och sänker utgifterna på området med 1,5 miljard. Även miljö och naturvård skärs ner rejält med två miljarder kronor. Bland annat vill Moderaterna och Kristdemokraterna skära ner i satsningar på klimatet. Elcykelpremien och flygskatten försvinner. 

Även koldioxidskatten ska ner – där kommer M och KD skära ner med nästan en kvarts miljard. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.