Torsdag 17 Jun
Stockholm

Detta innehåller Moderaternas och Kristdemokraternas budget

En polis, en sjukhuskorridor och en plånbok. Montage.
Riksdagen kommer att rösta igenom M/KD-budgeten. Foto: Hanna Franzén/Claudio Bresciani/Henrik Montgomery/TT

Moderaterna och Kristdemokraternas budget ser ut att gå igenom. Det inneär att den börja gälla nästa år. Här är det viktigaste i budgeten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Idag ska riksdagen rösta om den hur Sveriges budget ska se ut för nästa år. Och det ser ut som att de förslag som Moderaterna och Kristdemokraterna lagt kommer att vinna – i och med att man har med sig Sverigedemokraternas röster. 

Det innebär att det är Moderaternas och Kristdemokraternas budget som kommer gälla nästa år – här är vad den innehåller: 

1. Nytt jobbskatteavdrag

Som mest kan löntagare få 210 kronor mer i plånboken varje månad.

M och KD satsar också fyra miljarder på att höja brytpunkten för statlig inkomstskatt – det innebär skattelättnader för personer som tjänar strax över 40 000 kronor i månaden. 

2. Sänkt pensionärsskatt

Sveriges pensionärer kommer att få mer i plånboken, då pensionärsskatten sänks med en miljard. 

3. Vården får mer

I Moderaternas och Kristdemokraternas budget gör kömiljarderna comeback. Systemet innebär att landsting som betar av vårdköer får mer pengar. Moderaterna och Kristdemokraterna satsar också 1,5 miljard i statliga bidrag till vården. 

4. Försvaret och polisen vinnare

M och KD satsar nästan sex miljarder på polisen och försvaret. Polisen kommer få två extramiljarder, försvaret får 3,9 miljarder. 

5. Migration och miljö får mindre pengar

Moderaterna och KD kommer att skära ner på migrationen, och sänker utgifterna på området med 1,5 miljard. Även miljö och naturvård skärs ner rejält med två miljarder kronor. Bland annat vill Moderaterna och Kristdemokraterna skära ner i satsningar på klimatet. Elcykelpremien och flygskatten försvinner. 

Även koldioxidskatten ska ner – där kommer M och KD skära ner med nästan en kvarts miljard. 

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela