Två bilder från vallokaler i höstas. Kollage.
Ett nyval skulle bli riktigt dyrt för skattebetalarna. - Foto: Pontus Lundahl/Björn Larsson Rosvall/TT

Regeringskaoset: Så mycket skulle ett nyval kosta

Ett nyval skulle bli riktigt kostsamt för skattebetalarna. Nu varnar talmannen Andreas Norlén för vad som kan hända om politikerna inte kommer överens.


100 dagar har gått sen vallokalerna stängde den 9 september – men någon ny regering har vi fortfarande inte. 

Det har varit en minst sagt lång höst med ändlösa förhandlingar, presskonferenser och utspel – och nu verkar det som att ett nyval är allt mer troligt. 

Kommer kosta hundratals miljoner kronor

I SVT:s Agenda intervjuades talmannen Andreas Norlén om krisen – han är inte ett dugg sugen på ett nyval. Enligt honom kommer ett nyval kosta 400 miljoner kronor, enligt uppgifter från Valmyndigheten. 

– Det finns 400 miljoner skäl att undvika ett extraval. Jag hoppas att vi kan undvika det, säger Andreas Norlén i Agenda. 

Efter att riksdagen avsatte Stefan Löfven i slutet av september har man haft två stycken statsministeromröstningar, en med Ulf Kristersson och en med Stefan Löfven – båda har misslyckats. Om två omröstningar till hålls med samma resultat bir det nyval. Läs mer om vad som krävs för nyval här!

"Då står vi vid avgrunden"

Norlén vill nu se konkreta framsteg i förhandlingarna. 

– Vi har haft två omröstningar där vi i princip på förhand vetat att de skulle misslyckas och det behövdes för att föra processen framåt. Men nu skulle jag gärna se att det blir en omröstning om en kandidat som har förutsättningar att bli vald och att vi undviker en fjärde omröstning som skulle bli väldigt laddad och dramatisk. Då står vi ju vid avgrunden, eller i varje fall ett extra val, säger talmannen i Agenda.

Nyligen avslöjade Norlén att han haft ett möte med Valmyndigheten – vad de pratade om kan du läsa om här!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du ha ett nyval?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.