Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför kan det inte bli nyval just nu

- 23/11/2018, 12:44

Regeringsförhandlingarna drar ut på tiden. Men varför kan det inte bara bli nyval? Här är alt du behöver veta!

Det har gått elva veckor sen valet, och Sverige har fortfarande ingen ny regering. 

Men hur illa är det egentligen att vi "bara" har en övergångsregering just nu? Är det en katastrof?

Nja. 

Man skulle kunna säga att det svenska systemet är som en gammal pensionär som har alla räkningar på autogiro och där ingen inte riktigt märker om pensionären trillar omkull på vardagsrumsgolvet. 

Det är ett väloljat maskineri helt enkelt. 

Problemet, precis som med pensionären, är att det blir bekymmer om det drar ut på tiden. Skulle det ta för lång tid att bilda regering blir det svårt för Sverige att anpassa sig efter omvärlden, till exempel om det skulle bli lågkonjuktur. 

Det är bra att ha en regering, men vi klarar oss. Än så länge. 

Därför kan det inte bli nyval förrän i vår:

Men hur kommer det sig att det inte bara kan bli nyval hur som helst? Jo, för att riksdagspolitikerna har valt bort den möjligheten.

Ska man vrida på det lite skulle man kunna säga att det är Alliansen och SD:s fel att det här tar så lång tid. 

Det var nämligen när Stefan Löfven röstades bort som statsminister 25 september i år som möjligheten till snabbt nyval togs bort. En övergångsregering kan inte utlysa nyval. 

Hade Löfven suttit kvar hade han kunnat inse det omöjliga och utlysa nyval  – precis som han gjorde 2014. 

Nu går alltså inte det, och nu behövs istället fyra stycken förslag från talmannen som röstas ner innan det kan bli nyval. Hittills har riksdagen haft en omröstning, den hade man 14 november och riksdagen röstade nej. 

Det krävs tre omröstningar till där det bli nej – sen blir det nyval. Då ska ett nytt val hållas inom tre månader. Som tidigast kan det alltså bli nyval någon gång i vår. 

Tror du det blir nyval i vår?