Louise Erixon (SD) om framtiden : "Jag stänger inga dörrar"

- 14/01/2019, 14:13 -

Karriären har verkligen gått spikrakt uppåt för Louise Erixon (SD). Nu blickar hela Sverige mot lilla Sölvesborg i Blekinge. "Vill man veta vad ett konservativt block kan åstadkomma är det bara att titta på hur vi har det i Sölvesborg", säger Erixon.

Efter år av arbete inom Sverigedemokraterna står Louise Erixon nu på allvar helt på egna ben.

I höstas blev Erixon historisk, när hon blev vald till ordförande för kommunstyrelsen i Sölvesborg. Det är första gången Sverigedemokraterna har en så hög position i en kommun. Nu tittar hela Sverige på Sölvesborg. 

Erixon berättar att hon kanske inte riktigt förstått vad det är hon åstadkommit. 

– Jag tror att man inte reflekterar när man är mitt uppe i det, det kanske kommer i efterhand när det lugnat ner sig lite. Men jag är glad att det är ett så pass stort fokus på Sölvesborg, säger Louise Erixon till Nyheter24.

Mycket pekar på att det blir fortsatt S-styre i Sverige, hur ser du på det?

– Det är så klart tråkigt för Sverige, men ur ett längre perspektiv stärker det sannolikt vår möjlighet att bilda ett konservativt block på riksnivå. På senare år har Moderaternas och Kristdemokraternas väljare gått mer åt vårt håll. 

Vad skulle ett konservativt block kunna utföra rent konkret tror du?

– Vill man veta vad ett konservativt block kan åstadkomma är det bara att titta på hur vi har det i Sölvesborg. Här har vi satsat mer på trygghet och mer småskalighet i förskolan till exempel.

Du har med åren blivit allt mer känd som politiker, men hos många är du fortfarande känd som Jimmie Åkessons sambo. Är du trött på det?

– Jag förstår ju att det blir fler klick om man kallar mig "Åkessons sambo" och sätter en sådan rubrik. Men jag vill inte bli förminskad till någons partner bara för att jag råkar bo med honom, jag vill bli bedömd utifrån mina egna prestationer. Men det känns som att det där håller på att ändras. 

Jimmie Åkesson och Louise Erixon
Louise Erixon tillsammans med sambon Jimmie Åkesson (Janerik Henriksson/TT)

Ja, hur tror du att framtiden ser ut för dig, var är du om 5-10 år? Är du sugen på att ge dig in i rikspolitiken?

Jag tycker kommunpolitik är väldigt roligt och det är en ära att få syssla med det. Man ser effekterna och reaktionerna på politiska beslut väldigt snabbt. I rikspolitiken är det mer diffust. Jag tror jag sysslar med kommunpolitik om tio år, men jag stänger inga dörrar.

Vill du ha mer samarbete mellan M och SD?