Jonas Sjöstedt
Jonas Sjöstedt höll under onsdagen en presskonferens - Foto: Claudio Bresciani TT/TT

Jonas Sjöstedts historiska beslut: Släpper fram Stefan Löfven

Jonas Sjöstedt tog idag ett mer eller mindre historiskt beslut. Då han efter sitt möte med talmannen kunde berätta att Vänsterpartiet kommer att släppa fram Stefan Löfven på fredag.


Jonas Sjöstedt höll idag en presskonferens där han mer eller mindre meddelade att Sverige, innan veckan är slut, kommer att få en statsminister.

Sjöstedt kunde under sin pressträff, motvilligt, berätta att Vänsterpartiet har som avsikt att trycka på gul knapp och släppa fram Stefan Löfven när statsministeromröstningen ska avgöras på fredag.

– Vänsterpartiets partistyrelse kunde igår kväll fatta ett beslut. Vänsterpartiet kommer att avstå i statsministeromröstningen på fredag, konstaterade Jonas Sjöstedt

Klausulen tillintetgjord

Det har varit mycket skriverier om den så kallade klausulen som skulle hindra Vänsterpartiet från något politiskt inflytande under mandatperioden. Under presskonferensen menade Sjöstedt däremot att den mer eller mindre nu är tillintetgjord efter samtalet mellan partiledarna igår.

– Klausulen om att V inte ska ges inflytelse är i praktiken tillintetgjord, berättade Jonas Sjöstedt och fortsatte:

– Vänsterpartiet kommer ha ett politiskt inflytande under kommande mandatperiod.

Hotar att fälla Löfven vid senare tillfälle

Och som vi vet sedan tidigare så är Vänsterpartiet långt från nöjda med lösningen som är överenskommelsen mellan C, L, MP och S. Så pass så att partiledaren riktar en tydlig varning mot Stefan Löfven och den kommande regeringen.

– Men vi avstår med ett misstroendelöfte. Misstroendelöftet innebär att det blir en mandatperiod där han måste respektera våra röda linjer, sade Sjöstedt och fortsatte:

– Om regeringen lägger fram förslag om marknadshyror eller inskränkningar i arbetsrätt kommer Vänsterparetiet rösta för ett misstroende mot Stefan Löfven.

Det innebär alltså att Vänsterpartiet kommer att försöka avsätta Löfven om politiken inte passar. Med tanke på att SD, KD och M förmodligen skulle haka på en sådan omröstning så bör det vara ett hot Löfven ska ta på allvar. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Var detta rätt beslut av V?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.