Måndag 26 Jul
Stockholm

Jonas Sjöstedts historiska beslut: Släpper fram Stefan Löfven

Jonas Sjöstedt
Jonas Sjöstedt höll under onsdagen en presskonferens. Foto: Claudio Bresciani TT/TT

Jonas Sjöstedt tog idag ett mer eller mindre historiskt beslut. Då han efter sitt möte med talmannen kunde berätta att Vänsterpartiet kommer att släppa fram Stefan Löfven på fredag.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Jonas Sjöstedt höll idag en presskonferens där han mer eller mindre meddelade att Sverige, innan veckan är slut, kommer att få en statsminister.

Sjöstedt kunde under sin pressträff, motvilligt, berätta att Vänsterpartiet har som avsikt att trycka på gul knapp och släppa fram Stefan Löfven när statsministeromröstningen ska avgöras på fredag.

– Vänsterpartiets partistyrelse kunde igår kväll fatta ett beslut. Vänsterpartiet kommer att avstå i statsministeromröstningen på fredag, konstaterade Jonas Sjöstedt

Klausulen tillintetgjord

Det har varit mycket skriverier om den så kallade klausulen som skulle hindra Vänsterpartiet från något politiskt inflytande under mandatperioden. Under presskonferensen menade Sjöstedt däremot att den mer eller mindre nu är tillintetgjord efter samtalet mellan partiledarna igår.

– Klausulen om att V inte ska ges inflytelse är i praktiken tillintetgjord, berättade Jonas Sjöstedt och fortsatte:

– Vänsterpartiet kommer ha ett politiskt inflytande under kommande mandatperiod.

Hotar att fälla Löfven vid senare tillfälle

Och som vi vet sedan tidigare så är Vänsterpartiet långt från nöjda med lösningen som är överenskommelsen mellan C, L, MP och S. Så pass så att partiledaren riktar en tydlig varning mot Stefan Löfven och den kommande regeringen.

– Men vi avstår med ett misstroendelöfte. Misstroendelöftet innebär att det blir en mandatperiod där han måste respektera våra röda linjer, sade Sjöstedt och fortsatte:

– Om regeringen lägger fram förslag om marknadshyror eller inskränkningar i arbetsrätt kommer Vänsterparetiet rösta för ett misstroende mot Stefan Löfven.

Det innebär alltså att Vänsterpartiet kommer att försöka avsätta Löfven om politiken inte passar. Med tanke på att SD, KD och M förmodligen skulle haka på en sådan omröstning så bör det vara ett hot Löfven ska ta på allvar. 

Var detta rätt beslut av V?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela