Regeringskaoset är över – här är vad som händer nu

- 16/01/2019, 16:06 -

Stefan Löfven blir statsminister. Det går undan nu, och det kanske inte är så lätt att hålla koll. Här är allt som hänt i regeringsförhandlingarna.

129 dagar tog det, men nu verkar det som att regeringskaoset har fått ett slut. Men det kan vara lite knepigt att hänga med i alla svängar och presskonferenser. Här är allt som hänt. 

1. Stefan Löfven fortsätter vara statsminister

Socialdemokraterna och Stefan Löfven kommer att bilda regering tillsammans med Miljöpartiet – alltså samma regering som Sverige haft sen 2014. 

2. Centerpartiet och Liberalerna har bytt sida

Centern och Liberalerna gick till val på att byta regering och skapa ett Allians-styre. Detta har dock inte gå att ordna utan att bryta mot ett annat vallöfte – nämligen att inte ge SD inflytande. 

Annie Lööf och Jan Björklund har då sagt att det är bättre att släppa fram Löfven än Kristersson. Dock har Socialdemokraterna blivit tvungna att gå med på väldigt mycket mittenpolitik för att få fram ett avtal med C och L. 

3. Vänsterpartiet släpper fram Löfven

Även Vänsterpartiet kommer att släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Men man lovar att försöka fälla regeringen om politiken går för långt åt höger. 

4. Avgörs på fredag

I princip är det redan avgjort hur det kommer gå, men på fredag förmiddag kommer riksdagen rösta om Stefan Löfven. På måndag 21 januari kommer Löfven läsa upp sin regeringsförklaring.