Sverigedemokraterna
SD-politiker i Torsby avgår efter kritiserat Facebook-inlägg - Foto: Vilhelm Stokstad/TT, Jeppe Gustafsson/TT

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.


Regeringsbildningen har varit lång, men i fredags stod det klart – det är Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven som återigen blir statsminister för Sverige. Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommer därför att kunna fortsätta regera efter att man kommit överens med Centerpartiet, Liberalerna och Vänsterpartiet. 

Men inte alla är nöjda med den nya regeringsbildningen, däribland Sverigedemokrater, Moderater och Kristdemokrater.

"Christer Pettersson, var är du?"

När Löfven blev vald till statsminister publicerade Sverigedemokraten Erik Wennerström, som är ledamot i Torsby kommunfullmäktige, en bild på Christer Pettersson på sin Facebooksida och skrev:

"Christer Pettersson, var är du nu när Sverige behöver dig?"

Christer Petterson är mannen som länge misstänktes för att ha mördat tidigare statsministern Olof Palme. 

Starka reaktioner hos privatpersoner och politiker 

Bilden som Wennerström publicerade på Facebook väckte starka reaktioner hos såväl privatpersoner som politiker. Kommunfullmäktiges ordförande i Torsby, Eva-Lena Gustafsson (S), menade att inlägget är ett hot mot demokratin och helt oacceptabelt. 

– Det är bedrövligt. Sverigedemokraterna är en del av det demokratiska systemet, men sådant här tyder ju på att de uppenbarligen inte vill vara en del av det systemet, säger hon till SVT Nyheter Värmland.

"Det är ironi"

Enligt Erik Wennerström själv är bilden på Christer Pettersson helt och hållet ett skämt. 

– Det är ironi, jag delade det eftersom 10 000 andra har gjort det. Det är hur många som helst som delat den, inte bara Sverigedemokrater, säger han till SVT Nyheter Värmland.

Avgår

Under söndagsförmiddagen meddelade distriktsordförande Runar Filpe att Wennerström avgår med omedelbar verkan. 

– Jag och Erik har haft samtal och vi har gemensamt kommit fram till det beslutet. Erik tar konsekvenserna av sin olämpliga och ogenomtänkta delning på Facebook och lämnar politiken med omedelbar verkan, säger han i ett pressmeddelande

Med det sagt så kommer Wennerström att lämna sina uppdrag i kommunfullmäktige samt i miljö, bygg- och räddningsnänmden i Torsby. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om Sverigedemokraternas svar till Annie Lööf efter att hon meddelat att hennes parti släpper fram Stefan Löfven som statsminister. Det kan du läsa mer om här!


De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Använder du Facebook?
Tack för din röst!