McDonald's McFeast-dipp har en hemlighet – visste du det här?

- 01/07/2016, 15:40 -
McFeast-dippen påminner om klassisk majonnäs
1 av 3

Finns det en hemlighet i McFeast-dippen?

TT / McDonald's

Diskussion om McDonald's dippsåser
2 av 3

Schulman efterfrågar majonnäs.

Twitter

McDonald's-meny
3 av 3

Och dippen och såsen till McFeast är i princip majonnäs.

McDonald's

Den klassiska och älskade McFeast-såsen kanske är mer snarlik ett visst tillbehör än du trodde. Nämligen majonnäs.

Under veckan har ett slags upprop skapats på Twitter där majonnäs efterfrågas som valbar dipp på svenska McDonald's.

Calle Schulman undrar varför man inte kan få majonnäs på McDonald's
Hämtat från Calle Schulmans Twitter.

Ledare för "kampanjen" har varit Calle Schulman som twittrade ut sina önskemål riktade mot svenska Donken.

I länder som Storbritannien, Australien och Nederländerna finns majonnäs som tillval lika självklart som att det finns ketchup. Men inte i Sverige.

Eller är det inte så att majonnäs på ett sätt redan finns på McDonald's i Sverige? Nyheter24 kan avslöja att ingredienserna i McFeast-dippen och i majonnäs är nästan identiska. Själva säger McDonald's att det klart finns liknelser.

– McFeast-såsen som finns på McFeast-burgare och som finns som dippsås har båda liknande ingredienser som i majonnäs, säger Alexandra Svenonius, presschef för McDonald's Sverige, till Nyheter24.

När Nyheter24 kollar närmre på ingredienserna till den populära McFeast-dippen så är ingredienserna extremt snarlika en sorts majonnäsblandning. Med huvudingredienserna vatten, vegetabilisk olja, vinäger, äggula och senap (kallat senapsmjöl i McFeast-ingredienserna).

Ingredienser i McDonald's McFeast-sås
Ingredienserna. Bild: McDonald's

Ingredienserna i en klassisk majonnäs beskrivs som en emulsion mellan äggula och matolja. Och exempelvis majonnäsen från Hellmann's har i princip samma ingredienser. Skillnaden är att andelen vegetabilisk olja är högre i majonnäs än i McFeast-såsen. Samma ingredienser ingår också i princip i Donkens majonnäs-dipp som finns i Australien.

Ingredienser i Hellmans majonnäs:

Hellmans majonnäs

Ingredienser i McDonald's majonnäs i Australien:

McFeast

Den skulle dock kunna liknas med en så kallad lätt-majonnäs. På flera internetforum finns också liknelser mellan McFeast-dippen och majonnäs med kommentarer som "det är ju precis som majonnäs".

Faksimil från Flashback:

Diskussion om McFeast och majonnäs på Flashback

Faksimil från forumet på loading.se:

Diskussion på internetforum om McFeast-dipp och majonnäs

Men finns det några regler för vad majonnäs måste innehålla kanske du undrar? Det finns inga bestämmelser inom EU exempelvis för exakt ratio på ingredienserna för vad som får kallas majonnäs.

– Det som är vedertaget är endast att man inte får kalla någonting för majonnäs – och sedan är det något helt annat. I majonnäs finns det ju exempelvis ägg där det finns hårda regler när det kommer till bestämmelser, säger Kristina Sjölin, internationell ämneskoordinator för Livsmedelsverket, till Nyheter24.

Får man då tvärtom använda samma ingredienser som i majonnäs och kalla det för någonting annat för exempelvis en dippsås?

– En dippsås är ett så pass brett begrepp och om du säljer såsen så är det fritt att använda ingredienser. Man måste berätta vad som är i – och i exempelvis potatissallad så är ju huvudingrediensen majonnäs fast det kallas för någonting annat, säger Kristina Sjölin.

Då har vi det avklarat. Majonnäs finns, i princip, på McDonald's i Sverige. Känner du skillnaden?