Äter du mycket morötter? Då borde du läsa listan här.
1 av 3
Äter du mycket morötter? Då borde du läsa listan här. - Foto: TT
Morötter skyddar mot infektioner och kan skydda mot cancer.
2 av 3
Morötter skyddar mot infektioner och kan skydda mot cancer. - Foto: TT
Men ät inte FÖR mycket morötter bara...
3 av 3
Men ät inte FÖR mycket morötter bara... - Foto: TT

7 saker som händer med din kropp om du äter morötter varje dag

Visste du att morötter kan förhindra att ditt sår blir infekterat? Det är sant!


Morötter. En guldgruva på nyttiga fibrer och positivt verkande vitaminer. Men vad är det egentligen som händer om du äter otroligt mycket morötter? Förresten ska morötterna inte bo i kylskåpet – läs varför här.

Morotens dag infaller varje år den 4 aprilGiphy

På Morotens dag, som infaller 4 april varje år, bestämde vi oss för att ta reda på vad morötter göra bra – och mindre bra. Häng på!

1. Bättre syn?

Det finns en seglivad myt som säger att morötter ger en supersyn. Det är faktiskt inte helt sant. Det som är sant är att morötter är en bra källa till A-vitamin. Har man brist på den här vitaminen så kan det leda till försämrad syn – men om man äter morötter (en morot innehåller 200 procent av rekommenderade dagsintaget av A-vitamin) kan synen återställas.

2. Kan förhindra infektion

Om du råkar skära dig så är ett smart tips faktiskt att lägga morot på såret så snabbt som möjligt. Det kan nämligen förhindra en infektion. Detta genom att morötter har antiseptiska egenskaper. Använd kokt eller riven morot för bästa effekt.

Dessutom stärker morötter kroppens egna immunförsvar.

Morötter kan förhindra infektion i kroppenGiphy

3. Kan reducera risken för cancer

Det finns forskning som tyder på att morötter kan minska risken för att utveckla lungcancer, bröstcancer och tarmcancer. Morötter innehåller dels falcarinol som har anticancerogena egenskaper, dessutom är grönsaken rik på betakaroten, lutein och zeaxantin som skyddar kroppens celler. Yes!

En viktig brasklapp är att om man tar betakaroten som tillskott (inte genom att äta morötter) och samtidigt röker så ÖKAR det faktiskt risken för cancer.

4. Morot = tandborste

Naturens egna tandborste är faktiskt moroten. Varför? Jo, den händiga grönsakens fibrer skrapar bort beläggning och tuggandet stimulerar salivproduktionen i munnen som tar hand om elaka bakterier (men glöm inte att borsta tänderna ändå!).

5. Du kan bli orange

Huden och ögonvitorna kan ta färg från ämnet betakaroten, som också används i många brun-utan-sol-produkter. Det leder alltså till att man kan få en orange ton om man äter mycket morötter. Dessutom skyddar det lite mot solens strålar.

Morötter kan göra din hud orangeGiphy

6. Skyddar fostret

Om du är gravid och samtidigt äter morötter så sägs det minska risken för fosterskador.

7. Ät inte BARA morötter

Morötter är en riktig guldgruva när det kommer till fibrer, vitaminer och antioxidanter. Men se upp med att äta FÖR mycket morötter! En sak som kan hända är att du drabbas av A-vitaminförgiftning och förstoppning. Det hände en man som sa att han åt 3,5 kilo morötter i veckan. Lagom är bäst och med variation!

Läs också om varför du inte ska använda morötter som sexleksak – eller kolla vad för bra grejer som händer i din kropp om du äter ägg varje dag.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Äter du morötter varje dag?
Tack för din röst!