Stockholm

Maxida Märak

Artisten Maxida Märak föddes 17 september 1988 i Skarpnäck i Stockholm, men hennes riktiga namn är Ida Amanda Märak. Maxida har gjort sig känd för sin unika stil, med blandning av hiphop och svensk-samisk jojk. Hon är också människorättsaktivist och skådespelare.


2014 spelade Maxida in plattan "Mountain song and other Stories", som ett inlägg i debatten gällande protester mot gruvbrytning i Kallak.


Samma år deltog hon i Sápmi Sessions, ett program som gick på SVT, tillsammans med Aki och King Fari Band. I samma veva tilldelades hon Såhkie Umeå sameförenings ungdomsstipendium


2014 fortsatte vara ett intensivt år, med tanke på att Maxida också dök upp som skådespelerska och musikproducent i Sveriges Radios radioteater ”Dagbok från Gallok”, som också fick en uppföljning under våren 2015.


Under karriären har hon också turnerat med sin syster Mimie Märak och den politiska konserten "Under asfalten ett fjäll" 2015 var det dags för ännu ett projekt, då hon spelade in VM-låten Love last forever till skid-VM 2015, vilket hon gjorde tillsammans med Mando Diao.


För den som vill se mer av Maxida så medverkar hon också i Martina Haags "Glada hälsningar från Missångerträsk".


2015 var inte direkt ett lugnare år än 2014, utan fortsatte i samma stil som året innan. Bland annat skildrades Maxidas och systern Mimies liv i dokumentärserien Sápmi Sisters. Dessutom hann Maxida Märak med att vara sommarvärd i Sommar i P1 på Sveriges radio i juli 2015.


Märak var sommarvärd för Sveriges Radios program Sommar i P1 den 30 juli 2015.[13]


Under den här tiden bodde Maxida i Jokkmokk med dåvarande sambon och deras barn NikeSunna. Men när separationen sedan blev ett faktum så flyttade Märak ner till Stockholm igen.


Maxida Märak
Maxida Märak, bildkälla: Claudio Bresciani
Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.